Gedeputeerde Emmens: 'Wolf is ook in Groningen serieus probleem'

Hoewel de wolf zich maar sporadisch laat zien in de provincie Groningen, vindt landbouwgedeputeerde Henk Emmens (BBB) het een serieus probleem dat af en toe vee wordt aangevallen in de provincie.

Gedeputeerde+Emmens%3A+%27Wolf+is+ook+in+Groningen+serieus+probleem%27
© Joost de la Court

Dat zei Emmens in een reactie op vragen van een partijgenoot in een vergadering van de Provinciale Staten. Daar kwam onder meer ook de zorg van LTO Noord naar voren. De belangenbehartiger wil dat er ingegrepen wordt, omdat wolven hun leefgebied zouden uitbreiden.

In een brief schrijft de organisatie dat de impact van de aanvallen 'onaanvaardbaar groot' is. Niet alleen vanwege de financiële schade, maar ook vanwege de emotionele schade bij veehouders. Wolven die regelmatig vee aanvallen, moeten worden verwijderd uit de populatie, vindt LTO. Dat is iets wat verboden is voor deze beschermde soort.

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen heeft nog geen standpunt ingenomen, benadrukt Emmens. Hij gaf slechts zijn persoonlijke mening. Hij stelde voor een debat te voeren 'over predatoren in het landelijk gebied'.


Afweerraster

Dierhouders in Groningen kunnen na een (vermoedelijke) aanval van een wolf kosteloos gebruikmaken van een afweerraster. Hierbij hoeft niet eerst bewezen te worden dat het om een wolf gaat. LTO voert aan dat afrasteren 'niet altijd uitvoerbaar is en de wolf met honger zich er niet door tegen laat houden'. Volgens de Gelderse wolvencommissie houdt een goed geplaatst raster ook een hongerige wolf buiten de kudde, hoewel nooit een garantie van 100 procent kan worden gegeven.

Er waren de afgelopen twaalf maanden meerdere meldingen van aanvallen op schapen in Groningen. Uit DNA-onderzoek van BIJ12, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken afhandelt, bleek dat in minstens twee gevallen vermoedelijk een wolf de dader was. Bij andere aanvallen bleek het te gaan om honden en in een geval een goudjakhals. Begin november werd in Marum een schaap aangevallen, maar het is nog onduidelijk of daarbij een wolf was betrokken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer