Tijdelijke subsidie voor wolfwerende maatregelen in Gelderland

Schapen- en geitenhouders in de gemeenten Buren en Tiel kunnen tot vrijdag 22 december een subsidie aanvragen bij de provincie Gelderland voor activiteiten die gericht zijn op het bestrijden van de wolf. De reden dat nu ook voor deze gemeenten de calamiteitenregeling geldt, is dat hier binnen één week twee aanvallen door waarschijnlijk een wolf plaatsvonden.

Tijdelijke+subsidie+voor+wolfwerende+maatregelen+in+Gelderland
© Vidiphoto

De eerste aanval dateert van zaterdag 2 december. Een wolf zou schapen in het dorp Zoelen in gemeente Buren hebben aangevallen. Een week later, op vrijdag 8 december, kwam er een melding van een aanval op schapen in Kapel-Avezaath in gemeente Tiel. Voor beide gemeenten geldt dat ze buiten het aangewezen wolvengebied van de Veluwe vallen. Dat betekent dat de veehouders in deze regio niet routinematig kunnen profiteren van de subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen.

Provincie Gelderland biedt agrarisch ondernemers in de gemeenten Buren en Tiel daarom nu de mogelijkheid om tot vrijdag 22 december subsidie aan te vragen om hun vee te beschermen. De aanvraag moet binnen twee weken na de aanval worden gedaan. De subsidie geldt ongeveer een jaar.


De calamiteitenregeling wordt gebruikt wanneer een wolf niet gelijk doortrekt of een leefgebied nog niet is aangewezen als wolvengebied. De regeling helpt schapen- en geitenhouders bij de financiering van beschermende maatregelen. Provincie Gelderland dringt erop aan dat alle veehouders passende maatregelen nemen, zoals wolfwerende rasters of vee 's nachts op stal zetten.


Tijdelijke noodset

'Hoewel op dit moment niet met zekerheid is te zeggen dat de schade aan dieren is veroorzaakt door een wolf, is tegelijkertijd ook sprake van een situatie waarin dat niet is uit te sluiten’, schrijft de provincie in een persbericht. Omdat de wolf vermoedelijk actief is in de gemeenten Buren en Tiel kunnen de veehouders de provincie ook vragen om een tijdelijke noodset.

Sinds 2019 leven er wolven in Gelderland. Tot nu toe zijn alleen de Noord-, Midden- en Zuidwest-Veluwe aangewezen als leefgebied. Sinds 2020 krijgen veehouders in deze regio's subsidie voor preventieve maatregelen omdat wolven kunnen zwerven buiten hun leefgebieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer