Nederland op een na grootste producent van champignons in Europa
In seizoen 2022-2023 hebben Nederlandse telers 235 miljoen kilo champignons geteeld. Daarmee is Nederland de op een na grootste champignonproducent van Europa. Dit blijkt uit de Factsheet champignons van GroentenFruit Huis. Zo’n 40 procent van de verse champignons blijft in Nederland. De rest wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Duitsland, Frankrijk en België.

Die 235 miljoen kilo is geproduceerd op 95 bedrijven met in totaal 68 hectare. Van het totale aantal geproduceerde champignons ging 155 miljoen kilo in 2022 naar de verwerkende industrie. De overige 80 miljoen kilo was bestemd voor de versmarkt. Voor dit jaar verwacht GroentenFruit Huis dat 130 miljoen kilo naar de verwerkende industrie zal gaan en 75 miljoen kilo naar de versmarkt.
Van de verse champignons blijft 40 procent in Nederland. De overige 60 procent gaat veelal naar omringende landen. De top 3 afzetlanden voor Nederlandse champignontelers zijn Duitsland (19 procent), Frankrijk (12 procent) en België (11 procent). Op plek vier staat het Verenigd Koninkrijk, met 7 procent. Niet vreemd, want Britse consumenten zijn grote liefhebbers van champignons. Op jaarbasis eet een Brit gemiddeld 3 kilo verse champignons.
Polen is met een aandeel van 23 procent de grootste producent van champignons in Europa. Ook daar ligt de consumptie hoog, op 2,2 kilo per persoon per jaar. Nederlandse consumenten eten gemiddeld 1,8 kilo verse champignons per jaar en staan daarmee op de derde plaats. Duitsland volgt met 1,6 kilo op een vierde plek.
Gemak heeft voorkeur
Duidelijk wordt uit de cijfers van GroentenFruit Huis dat de Nederlandse consument vooral voorstander is van gemak. Het aandeel gesneden champignons (wit en kastanje) in de totale supermarktverkoop van paddenstoelen is dit jaar gestegen naar 16 procent. Dat was in 2020 nog 9 procent, blijkt uit de factsheet.
De verkoop van kastanjechampignons zit nog altijd in de lift. Van de totale supermarktverkopen van paddenstoelen (tot en met week 32) had de kastanjechampignon een aandeel van 29 procent. Witte champignons worden met 49 procent het meeste gekocht. In 11 procent van de gevallen werd gekozen voor gesneden witte champignons.
Hogere consumentenprijs
De laatste jaren is de consumentenprijs voor witte champignons flink gestegen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, GroentenFruit Huis en Circana. Voor dit jaar wordt gerekend met een gemiddelde prijs van iets meer dan 1,40 euro per 250 gram. Dat was in 2020 nog iets minder dan 1 euro per bakje van 250 gram.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
JOHN DEERE 3046R COMPACTTREKKER (ZUI) #695953
Gebruikt, P.O.A.
-
JOHN DEERE X127 ZITMAAIER (HAE) #692668
Gebruikt, € 3.950
-
John Deere 6150R trekker (LIE) #60635
Gebruikt, € 48.000
-
LEMKEN 5 SCHAAR PLOEG (SOM) #662
Gebruikt, € 15.500
Vacatures
Administratief medewerker akker-, land- of tuinbouw
Wageningen University & Research - Wageningen
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Dinsdag20° / 13°30 %
-
Woensdag21° / 12°0 %
-
Donderdag24° / 12°5 %