Nederland op een na grootste producent van champignons in Europa

In seizoen 2022-2023 hebben Nederlandse telers 235 miljoen kilo champignons geteeld. Daarmee is Nederland de op een na grootste champignonproducent van Europa. Dit blijkt uit de Factsheet champignons van GroentenFruit Huis. Zo’n 40 procent van de verse champignons blijft in Nederland. De rest wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Duitsland, Frankrijk en België.

Nederland+op+een+na+grootste+producent+van+champignons+in+Europa
© Vidiphoto

Die 235 miljoen kilo is geproduceerd op 95 bedrijven met in totaal 68 hectare. Van het totale aantal geproduceerde champignons ging 155 miljoen kilo in 2022 naar de verwerkende industrie. De overige 80 miljoen kilo was bestemd voor de versmarkt. Voor dit jaar verwacht GroentenFruit Huis dat 130 miljoen kilo naar de verwerkende industrie zal gaan en 75 miljoen kilo naar de versmarkt.

Van de verse champignons blijft 40 procent in Nederland. De overige 60 procent gaat veelal naar omringende landen. De top 3 afzetlanden voor Nederlandse champignontelers zijn Duitsland (19 procent), Frankrijk (12 procent) en België (11 procent). Op plek vier staat het Verenigd Koninkrijk, met 7 procent. Niet vreemd, want Britse consumenten zijn grote liefhebbers van champignons. Op jaarbasis eet een Brit gemiddeld 3 kilo verse champignons.


Polen is met een aandeel van 23 procent de grootste producent van champignons in Europa. Ook daar ligt de consumptie hoog, op 2,2 kilo per persoon per jaar. Nederlandse consumenten eten gemiddeld 1,8 kilo verse champignons per jaar en staan daarmee op de derde plaats. Duitsland volgt met 1,6 kilo op een vierde plek.


Gemak heeft voorkeur

Duidelijk wordt uit de cijfers van GroentenFruit Huis dat de Nederlandse consument vooral voorstander is van gemak. Het aandeel gesneden champignons (wit en kastanje) in de totale supermarktverkoop van paddenstoelen is dit jaar gestegen naar 16 procent. Dat was in 2020 nog 9 procent, blijkt uit de factsheet.De verkoop van kastanjechampignons zit nog altijd in de lift. Van de totale supermarktverkopen van paddenstoelen (tot en met week 32) had de kastanjechampignon een aandeel van 29 procent. Witte champignons worden met 49 procent het meeste gekocht. In 11 procent van de gevallen werd gekozen voor gesneden witte champignons.


Hogere consumentenprijs

De laatste jaren is de consumentenprijs voor witte champignons flink gestegen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, GroentenFruit Huis en Circana. Voor dit jaar wordt gerekend met een gemiddelde prijs van iets meer dan 1,40 euro per 250 gram. Dat was in 2020 nog iets minder dan 1 euro per bakje van 250 gram.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer