Nederlandse champignon is duurzame keuze op internationale markt

Champignons uit Nederland zijn een van de meest duurzame opties op de internationale markt. Dit komt vooral door verwerking via gesloten compostering. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van dekaarde- en compostbedrijven, de primaire champignonketen, vershandel en industrie.

Nederlandse+champignon+is+duurzame+keuze+op+internationale+markt
© Vidiphoto

Bij de productie van Nederlandse champignons worden alle grondstoffen verwerkt via gesloten of indoor compostering. Dit betekent dat het composteringsproces in afgesloten ruimten plaatsvindt. Dit in tegenstelling tot veel andere landen, waar nog altijd gebruik wordt gemaakt van open compostering. Dit heeft vaak hoge concentraties geurcomponenten tot gevolg.

Naast een gesloten composteringsproces blijkt uit het onderzoek ook dat de gemiddelde CO2-voetafdruk van champignons relatief laag is ten opzichte van andere groenten. Voor de productie van champignons voor de industrie komt de voetafdruk uit op 1,22 kilo CO2-equivalent per kilo witte champignon. Voor product dat wordt geteeld voor de versmarkt is dat 1,56 kilo.


De meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over de CO2-voetafdruk tot en met de consumptie wijzen uit dat dit voor rauwe tomaat 1,79 kilo per CO2-equivalent is, voor komkommers met schil 1,87 kilo en voor broccoli 1,83 kilo.


Groeiende vraag naar duurzaamheid

De reden om de CO2-voetafdruk van de champignonsector in kaart te brengen, heeft volgens de betrokken partijen te maken met de groeiende vraag naar duurzame producten. Niet alleen in Nederland, maar ook op de internationale markten. 'Met deze gegevens kunnen de exporteurs en verwerkers in Nederland hun klanten voorzien van nauwkeurige informatie voor de duurzaamheid van producten', melden de partijen.

Er zijn data verzameld over de compostproductie, dekaardeproductie en champignonteelt, zowel voor de versmarkt als de industriële verwerking. De resultaten fungeren ook als ijkpunt voor de CO2-voetafdruk van de hele champignonketen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer