Vakbeurs Champignondagen ontvangt bezoekers uit meer dan tachtig landen

Ruim 4.500 belangstellenden uit meer dan tachtig landen hebben afgelopen week de Champignondagen in het Noord-Brabantse Den Bosch bezocht. Het evenement bevestigt daarmee zijn status als de grootste vakbeurs voor de paddenstoelensector wereldwijd.

Vakbeurs+Champignondagen+ontvangt+bezoekers+uit+meer+dan+tachtig+landen
© Haijo Dodde

'We hebben een geweldige 36ste editie van de Champignondagen achter de rug', verklaart Ko Hooijmans tevreden. Hij is namens de vakgroep Paddenstoelen van LTO betrokken bij de organisatie van de internationale vakbeurs. Sinds het jaar 2002 worden de Champignondagen om de twee of drie jaar in de Brabanthallen in Den Bosch gehouden.

Hooijmans zegt dat hij veel positieve reacties over de vakbeurs heeft gehoord van bezoekers en de 110 exposanten. Uit de belangstelling vanuit onder meer de Verenigde Staten, China en diverse andere Aziatische landen, Zuid-Amerika en Australië blijkt volgens hem dat de paddenstoelensector zich internationaal voortvarend ontwikkelt. Hij ziet wel dat de productie van champignons zich wereldwijd geleidelijk verplaatst naar de lagelonenlanden.

Op de beursvloer was vanzelfsprekend veel aandacht voor innovaties en andere nieuwe ontwikkelingen. In een sciencestand gaven onderzoekers van Wageningen University & Research samen met hun Belgische collega's van onderzoeksinstelling Inagro een toelichting op het onderzoek in champignons. Maar ook van verder weg waren er volgens Hooijmans internationale onderzoekers aanwezig om te vertellen over hun werk.


Verbreding sortiment

In veel stands was goed zichtbaar dat de paddenstoelensector inzet op verbreding van het sortiment. Diverse nieuwe exotische en wilde soorten werden gepresenteerd. 'De retail wil meer keus om champignons nog interessanter te maken voor de consument. Verder is het vegansegment behoorlijk in ontwikkeling en scoren paddenstoelen goed als gezond product', constateert Hooijmans.

Hoge arbeidskosten zorgen verder voor innovaties op het gebied van mechanisch oogsten. 'En ook wordt voorzichtig geëxperimenteerd met robotisering bij de teelt van champignons', weet Hooijmans. 'Maar dat heeft nog wel verfijning nodig.'

Tot slot zoeken ook champignontelers naar mogelijkheden om hun bedrijven energieneutraal te maken. 'Ook daarvoor konden zij genoeg inspiratie opdoen tijdens de Champignondagen', besluit de LTO-bestuurder.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer