‘Service LTO Arbeidskracht geeft doorslag bij keus zorgverzekering’

Champignonkweker Ruud van Asseldonk heeft gekozen voor de zorgverzekering via LTO Arbeidskracht. Vooral vanwege de service, ook voor medewerkers, en vanwege de kennis van de sector. ‘Bij calamiteiten neem je makkelijker contact op met LTO Arbeidskracht dan met een zorgverzekeraar. LTO kent de sector.’

%E2%80%98Service+LTO+Arbeidskracht+geeft+doorslag+bij+keus+zorgverzekering%E2%80%99
LTO Arbeidskracht
© Studio Van Assendelft

Van Asseldonk heeft een champignonbedrijf met een locatie in Zijtaart en in Nistelrode, beide in Brabant. Het bedrijf in Zijtaart heeft hij in 2022 overgenomen van een neef. Deze had de zorgverzekering eerst afgesloten bij LTO Arbeidskracht, maar koos daarna voor een andere verzekeraar. Toen Van Asseldonk het bedrijf overnam, stapte hij bewust weer over naar LTO Arbeidskracht. Daar was hij bij de eerste locatie ook verzekerd.

‘De service vind ik beter bij LTO Arbeidskracht’, legt hij uit. ‘Het is overzichtelijker voor ons én voor de medewerkers. LTO Arbeidskracht biedt bovendien goede informatie, ook voor de medewerkers en in hun eigen taal.’ Bovendien geeft LTO Arbeidskracht snel antwoord en lost snel dingen op, is zijn ervaring. ‘Bij die andere verzekeraar was je één van de vele klanten, men was minder vriendelijk en de afhandeling duurde langer.’


Per week 100 ton

De Brabantse kweker heeft op de beide locaties samen in totaal 15.000 vierkante meter teeltoppervlak. Wekelijks oogst hij zo’n 100 ton verse witte champignons. Vers betekent dat ze met de hand geplukt worden en meestal de volgende dag in de winkel liggen.

LTO Arbeidskracht biedt goede informatie, ook voor de medewerkers in hun eigen taal

Ruud van Asseldonk, champignonteler in Zijtaart en Nistelrode

Van Asseldonk heeft de visie dat een bedrijf een weekproductie van minstens 100 ton moet hebben om te kunnen investeren in nieuwe oogsttechnieken en om een serieuze speler op de markt te blijven. ‘Dan kun je grote investeringen doen en dan ben je interessant voor afnemers. Met die omvang heb je ook voordelen bij inkoop en verkoop en is het mogelijk om eventueel rechtstreeks te leveren aan grootwinkelbedrijven.’ Hij levert zelf nu vooral aan grote handelsbedrijven. Ruim de helft blijft in Nederland, minder dan de helft gaat naar het buitenland.


Hoge personeelskosten

Arbeid is een heel belangrijke factor in de teelt en oogst van champignons, benadrukt de ondernemer. Personeelskosten omvatten 40 tot 45 procent van de bedrijfskosten. ‘Als dat niet goed op orde is, stijgt het aandeel naar misschien wel 55 procent van de kosten’, geeft hij aan.

Van Asseldonk doet zelf het personeelsbeleid. In Nistelrode werken zo’n 25 medewerkers en in Zijtaart zo’n zeventig. Verreweg het grootste deel van hen komt uit Oost-Europa. Ruim de helft heeft een vast dienstverband. De overige medewerkers hebben een jaarcontract. De teler wil graag een stabiele groep mensen, benadrukt hij. ‘Hoe meer wisselingen er zijn, hoe meer onrust er is en hoe meer tijd er nodig is voor het inwerken. Daarom willen we niet werken met uitzendbureaus.’

Het oogsten van champignons is immers een vak apart, legt hij uit. ‘Het is een kwetsbaar product dat je heel voorzichtig moet behandelen en je moet leren welke je mag plukken en welke niet. Het kost twee tot drie maanden voordat iemand een volwaardige medewerker is.’ Van Asseldonk doet er daarom veel aan om medewerkers te binden aan het bedrijf.


Service en gemak

De service van LTO Arbeidskracht komt daarbij goed van pas. Dehlia Thijssen van LTO Arbeidskracht legt uit hoe het werkt. ‘Internationale werknemers die tijdelijk hier werken, weten vaak niet goed hoe het is geregeld met een Nederlandse zorgverzekering. Als zij naar een grote verzekeraar gaan, moeten ze Nederlands kunnen spreken en diverse bewijsstukken aanleveren. Bij LTO Arbeidskracht kan dat gewoon via de werkgever. Via een account in het Digitaal Loket kan deze dat direct regelen. Het afsluiten van een zorgverzekering is een mooie extra arbeidsvoorwaarde die je als werkgever kunt bieden.’

Werknemers die zich zo verzekeren, krijgen een goede basisverzekering zonder eigen risico, met daarbij onder andere vergoeding van spoedeisende tandheelkunde en repatriëring naar het woonland bij ziekte of overlijden. ‘Vergoeding van repatriëring is voor de werknemer heel fijn bij ziekte en voor zijn nabestaanden bij overlijden. Bovendien is het voor de werkgever geruststellend om te weten dat dit goed verzekerd is. In deze situaties wil je dat de zorg goed geregeld is’, zegt Thijssen.

Dehlia Thijssen van LTO Arbeidskracht: ‘Het afsluiten van een zorgverzekering is een mooie extra arbeidsvoorwaarde die je als werkgever kunt bieden.’ Foto: LTO Arbeidskracht
Dehlia Thijssen van LTO Arbeidskracht: ‘Het afsluiten van een zorgverzekering is een mooie extra arbeidsvoorwaarde die je als werkgever kunt bieden.’ Foto: LTO Arbeidskracht © Kennispartner


Ze geeft aan dat het voor werknemers een voordeel is als ze in combinatie met het afsluiten van een zorgverzekering via LTO Arbeidskracht ook de zorgtoeslag aanvragen. Voor de aanvraag van de zorgtoeslag heeft LTO Arbeidskracht unieke afspraken gemaakt met de Belastingdienst. De medewerkers van LTO Arbeidskracht hebben altijd een antwoord voor de klant, zegt Thijssen. ‘Dit hoeft niet altijd positief te zijn, maar de eerlijkheid van ons advies wordt erg gewaardeerd. En hebben we niet direct een antwoord dan zoeken we het antwoord op.’


Florerend bedrijf

Van Asseldonk constateert dat het aantal paddenstoelenbedrijven sterk is afgenomen en de omvang per bedrijf is toegenomen. Er zijn nu nog zo’n vijftig kwekers van verse witte champignons. De ondernemer verwacht dat over vijf à tien jaar nog slechts de helft daarvan over is. Dat komt ook omdat er veel oudere telers zijn zonder opvolger en vaak met een verouderd bedrijf.

Hij wil zelf over tien jaar nog een florerend bedrijf hebben. Daarom is zijn bedrijf up-to-date en zijn personeel goed gemotiveerd. Een goede zorgverzekering helpt daarbij.

‘Ik heb gekozen voor LTO Arbeidskracht vanwege de service, het advies, de snelle en gemakkelijke manier van contact en de hulp. Als je belt krijg je gelijk mensen aan de telefoon en geen bandje. Bij calamiteiten neem je makkelijker contact op met LTO dan met een zorgverzekeraar. LTO weet waar het over gaat, die kent de sector. Die ontlast de ondernemer bij problemen. Bovendien hoeven medewerkers zelf niets te regelen, ook de zorgtoeslag wordt voor hen geregeld. Mijn ervaring is dat het prettig werken is met LTO Arbeidskracht.’


Zorgverzekering eenvoudig regelen

Werkgevers kunnen bij LTO Arbeidskracht eenvoudig en voordelig een zorgverzekering afsluiten voor hun internationale werknemers. Ruim 1.400 werkgevers maakten dit jaar gebruik van deze service, voor meer dan 50.000 medewerkers. Medewerkers kunnen kiezen uit twee collectieven: HollandZorg of Zilveren Kruis. Zilveren Kruis heeft een lagere dagpremie, maar daarbij gaat het polisblad, S1-formulier en verdere communicatie per post. Bij HollandZorg wordt alles online geregeld via het Digitaal Loket van LTO Arbeidskracht. Tachtig procent van de werkgevers kiest om die reden voor deze verzekeraar in het collectief.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Arbeidskracht

LTO Arbeidskracht

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers met dienstverlening op het gebied van payrolling, een vacaturebank, opleidingen en zorgverzekeringen voor...

Lees verder »

Meer van LTO Arbeidskracht

Lees ook

Meer artikelen van LTO Arbeidskracht »

Artikelen over LTO Arbeidskracht