LLTB sluit zich aan bij landelijk initiatief voor recycling

Nederland is de Europese koploper in plasticrecycling, maar helaas geldt dit nog niet voor alle sectoren. Plasticfolies, touwen en potten die van de land- en tuinbouwsector afkomstig zijn, belanden nog te vaak in de restafvalverbranding. De LLTB is aangesloten bij Platform Tuinbouwstromen.

LLTB+sluit+zich+aan+bij+landelijk+initiatief+voor+recycling
© It's A Léonie Photoraphy Vaarhorst

Toch zijn er in Nederland veel bedrijven die zich richten op het recyclen van landbouwplastics. Bedrijven als Wessem Port Services Group, Fuenix Ecogy II, Blue Plastics, Daly Plastics, healix.eco en Clear Polymers zijn hierin echter nog vaak afhankelijk van aanvoer vanuit het buitenland.

Veel vervuilde plasticfolies uit kassen gaan nu naar het restafval. Limburgse agrariërs willen de vervuilde folies wel laten recyclen, maar toch verdwijnen jaarlijks nog duizenden tonnen daarvan bij het restafval. Er is nog een weg te gaan om het van A tot Z te regelen. Dat vervuilde folies gerecycled kunnen worden, is al langer bekend. Verschillende bedrijven, ook in Limburg, doen het al. Alleen het plastic op die plek krijgen is nog een uitdaging.


Europese landen

In andere Europese landen is de inzameling van landbouwplastics op een nationaal niveau gecoördineerd: er zijn lokale inzamelpunten waar touw en folie tegen een vast tarief kunnen worden ingeleverd of er is een jaarlijkse rondgang waarbij materialen worden ingezameld.

Platforms als Erde (DE) en Adivalor (FR) brengen de lokaal ingezamelde materialen samen en controleren de kwaliteit. Vervolgens kunnen deze partijen afspraken maken met recyclingbedrijven om materialen tegen een vaste prijs en voldoende grote volumes aan te leveren. Deze zekerheid hebben recyclingbedrijven nodig om hun afnemers zekerheid te bieden en te investeren in machines.

In Nederland mist deze coördinatie, waardoor materialen die vaak uitermate geschikt zijn voor recycling toch in de verbranding belanden. Daarom hebben Platform Tuinbouwreststromen en Greenport West-Holland met ondersteuning van Liof de handen ineengeslagen om te onderzoeken of er draagvlak is om in Nederland de inzameling van landbouwplastics op nationaal niveau te coördineren.


Platform

Doel van dit platform is boeren duidelijkheid bieden waar zij met hun plasticreststromen naartoe kunnen en hoe zij dit materiaal zo aan kunnen bieden dat de materialen gerecycled kunnen worden. Vervolgens wordt de verbinding gelegd met recyclingbedrijven die deze materialen kunnen verwerken tot nieuwe waardevolle grondstoffen.

Vanuit de LLTB is projectleider Patrick Lemmens aangesloten bij Platform Tuinbouwreststromen. 'Dit initiatief past natuurlijk uitermate goed bij de inzet van de provincie Limburg op het thema circulaire economie. Met diverse partijen in en uit de sector zetten wij hier actief op in. Ook vanuit de LLTB.'

Ondernemers die betrokken zijn bij de productie, verkoop of het gebruik van landbouwplastics of bij transport, verwerking of recycling hiervan en die willen bijdragen aan dit initiatief, kunnen een mail sturen naar het Platform Tuinbouwrestromen.


Samen circulair

Platform Tuinbouwreststromen is een van de grootste consortia van boeren, telers en tuinders, vanuit het perspectief van reststroomverwaarding georganiseerd door de aanbodzijde. Het platform is opgericht door telersverenigingen Fossa Eugenia, Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland (ZON) en SunFresh en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Het heeft als primaire doel om bij te dragen aan het ontwikkel- en verdienmodel voor de achterban van de verschillende organisaties en tegelijkertijd in te spelen op de verduurzaming en transitie naar een circulaire economie. Zonder reststromen, komen deze ketens er niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer