Ook biologisch afbreekbaar plastic vervuilt bodem

Biologisch afbreekbaar landbouwplastic is niet de oplossing voor de plastic vervuiling in de landbouw. Het heeft ook gevolgen voor de plantengroei en de waterhuishouding van de bodem.

Ook+biologisch+afbreekbaar+plastic+vervuilt+bodem
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit onderzoek van Yueling Qi, die op dinsdag 8 december promoveerde aan Wageningen University & Research. Ze levert voor het eerst experimenteel bewijs dat zowel gangbaar landbouwplastic van polyethyleen als biologisch afbreekbaar plastic van zetmeel de fysiologische, chemische en biologische processen in de bodem aantast.

Landbouwplastic is de belangrijkste bron van microplastics in landbouwgrond. Toen de gevolgen bekend raakten, is er biologisch afbreekbaar landbouwplastic ontwikkeld om de accumulatie van plastic in de landbouwbodems tot staan te brengen, maar de ecologische gevolgen van dat biologisch afbreekbaar plastic in de bodem waren nog niet bekend.


Experimenten

Qi voerde laboratoriumonderzoek en experimenten in kassen uit om de effecten van deze plastics op tarweplanten en het bodemleven te meten. In een vier maanden durend potexperiment maakte zij potgrond met 1 procent microplastics, afkomstig van polyethyleen of een afbreekbaar bioplastic dat als mulch wordt gebruikt, bestaand uit pullulan, PET en PBT.

Uit de proeven bleek dat de aanwezigheid van microplastics de groei en ontwikkeling van de tarweplanten negatief beïnvloedde. Het negatieve effect van afbreekbaar plastic was groter dan dat van traditioneel plastic.


Bodembacteriën

Daarna wilde Qi weten waarom het plastic de plantengroei remde. In een volgend experiment ontdekte ze dat de aanwezigheid van plastic de bacteriegemeenschap rond de plantenwortels sterk veranderde. Vooral de biologisch afbreekbare plastics hadden veel invloed op de bodembacteriën. Ook had het plastic invloed op abiotische bodemkenmerken, zoals de zuurgraad en elektrische geleidbaarheid.

Vervolgens beoordeelde Qi in het laboratorium het effect van de plastics op structuur en waterhuishouding van de bodem. Daaruit bleek dat de microplastics de opname en opslag van water in de bodem sterk beperkten. Langduriger proeven zijn nodig om de langetermijneffecten van plastic op het bodemleven te doorgronden, aldus Qi.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer