WUR-onderzoek: afbreekbare landbouwfolie is bron van vervuiling

Biologisch afbreekbare landbouwfolie blijkt een belangrijke bron van vervuiling van landbouwbodems. Dat stelt Plastic Soup Foundation op basis van onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

WUR%2Donderzoek%3A+afbreekbare+landbouwfolie+is+bron+van+vervuiling
© Burt Sytsma

Voor het onderzoek werden water- en grondmonsters genomen op acht Nederlandse en acht Spaanse boerderijen. Meer dan de helft van de aangetroffen microplastics in sloten bleek afkomstig van de afbreekbare landbouwfolies. In totaal werden 48 verschillende soorten microplastics geïdentificeerd, waarvan 39 procent op basis van bioplastic.

'Biologisch afbreekbare plantaardige folie is speciaal ontwikkeld om snel af te breken in de bodem', zeggen de onderzoekers. 'Dit onderzoek toont echter aan dat deze beweringen over biologische afbreekbaarheid ernstig in twijfel kunnen worden getrokken.' Te vaak spoelen deeltjes van het folie weg en hopen zich vervolgens op in de bodem van sloten waar ze niet meer afbreken. Dat vinden zowel de wetenschappers als opdrachtgever voor het onderzoek Plastic Soup Foundation zorgwekkend.


Stop met verkoop

Maria Westerbos, directeur Plastic Soup Foundation: 'Er is veel bewijs dat vervuiling door microplastic in verband brengt met ernstige gezondheidsbedreigingen. Daarom dring ik er bij de fabrikanten op aan om te stoppen met de verkoop van producten aan boeren met dubieuze claims over biologische afbreekbaarheid.'

Esperanza Huerta Lwanga, onderzoeker bij WUR, voegt toe: 'De concentraties microplastics in landbouwbodems en in sloten eromheen zijn hoog. Dit is zorgwekkend en toont aan dat er meer onderzoek en verdere maatregelen nodig zijn.'

Plastic Soup Foundation pleit voor een verandering in systeem en denkwijze, waarbij alternatieven zoals papier of reststromen uit wolproductie worden gebruikt in plaats van plastics. Dat zou volgens de organisatie een duurzaam en toekomstbestendig systeem betekenen dat samenwerkt met de natuur in plaats van deze te schaden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer