Ruim 130 landen willen voedselproductie meenemen in klimaatbeleid

Meer dan 130 landen verklaarden vrijdag op de klimaattop (COP28) in Dubai dat ze voedselproductie en de broeikasgassen die daarbij vrijkomen mee gaan nemen in het klimaatbeleid. Ook Nederland wil zich hieraan binden en heeft de verklaring ondertekend.

Ruim+130+landen+willen+voedselproductie+meenemen+in+klimaatbeleid
© ANP Persbureau

Verder hebben de deelnemende partijen in totaal ruim 2,5 miljard dollar aan financiering aangekondigd om de voedselzekerheid te ondersteunen en tegelijkertijd de klimaatverandering te bestrijden. Mariam bint Mohammed Almheiri, minister van Klimaatverandering van de Verenigde Arabische Emiraten en voorzitter van de klimaatconferentie stelt dat de klimaatdoelstellingen niet los gezien kunnen worden van interacties tussen voedselsystemen, landbouw en klimaat.

'Landen moeten voedselsystemen en landbouw centraal stellen in hun klimaatambities, waarbij ze zowel de mondiale uitstoot aanpakken als de levens- en bestaansmiddelen beschermen van boeren die in de frontlinie van de klimaatverandering leven. De huidige inzet van landen over de hele wereld zal helpen een mondiaal voedselsysteem op
te bouwen dat geschikt is voor de toekomst', voegde ze eraan toe.


500 miljoen boeren

In de 134 landen die de verklaring hebben ondertekend, wonen ruim 5,7 miljard mensen. Bijna 500 miljoen boeren produceren 70 procent van het voedsel dat zij eten, en daarmee zijn ze verantwoordelijk voor 76 procent van alle uitstoot van mondiale voedselsystemen of 25 procent van de totale uitstoot wereldwijd.

De Nederlandse Landbouwexpert Natasja Oerlemans van het WWF vond het voorafgaand aan de COP28 al een 'geweldige kans' dat het onderwerp voedselproductie op de agenda staat. Tot nu toe hadden landen nog geen afspraken gemaakt om in klimaatbeleid ook de uitstoot van voedselproductie mee te nemen. Ze wijst erop dat het voedselsysteem in zijn geheel verantwoordelijk is voor een substantieel deel van de uitstoot van broeikasgassen. 'En ook is het heel gevoelig voor klimaatverandering. Bij weersextremen is voedselzekerheid het eerste wat eronder lijdt.'


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer