Belgen vrezen problemen diergezondheid na wateroverlast

Minder beschikbaarheid van goed drinkwater, ziekte-insleep door evacuatie en onderkoelingsverschijnselen, doordat dieren met hun poten in het water staan. In België worden na de plaatselijke overstromingen in West-Vlaanderen diergezondheidsproblemen verwacht, doordat dieren met hun poten in het water staan.

Belgen+vrezen+problemen+diergezondheid+na+wateroverlast
© Pixabay

Dat meldt Vilt. Zo was er een bedrijf, waarvan de runderen last hadden van diarree. De dierenarts liet daarop een drinkwatermonster onderzoeken door het Dierengezondheidsfonds Vlaanderen (DGZ), waar een laboratoriumonderzoek duidde op een verontreiniging met mest. Bij een overstroming kan het drinkwater zich mengen met onder andere mest, zoals hier het geval was.

Ook is er een risico op ziekte-insleep, doordat dieren ergens anders worden ondergebracht. Die evacuatie was bij de watersnood voor drie bedrijven het geval. Dit verhoogt de kans op besmettingen met bijvoorbeeld de ziekten IBR en BVD. De verplaatste dieren hebben vooralsnog geen gezondheidsproblemen laten zien en maken het naar omstandigheden goed. Binnenkort kunnen ze weer terug naar hun eigen stal.

Verder zijn droge poten voor runderen belangrijk voor een goede diergezondheid. 'Als de poten volledig onder water komen, raken ze onderkoeld wat meer kans geeft op luchtweginfecties. Als ze gedeeltelijk in het water staan en dus vaak ook in slijk, wordt het risico op uierontstekingen groter. Als de dieren continu op een natte ondergrond staan, zullen ze meer last hebben van klauwletsels', laat DGZ weten.


Geen watjes

Toch zijn de runderen op dit vlak wel wat gewend, stelt DGZ. 'Maar onze landbouwdieren zijn ook geen watjes. Sowieso staan er gezien het klimaat van ons land wel vaker koeien met hun poten in het water.'

Toch adviseert DGZ dieren bij overstromingsgevaar, indien mogelijk, te verzetten naar hoger gelegen weides.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer