Prestatieprijs Avebe 5 euro hoger dan vorig jaar

De prestatieprijs van Royal Avebe over het boekjaar 2021-2022 komt uit op 98,56 euro per ton zetmeelaardappelen. Dat is ruim 5 euro meer dan het jaar ervoor. Toen kwam de prestatieprijs uit op 93,30 euro per ton.

Prestatieprijs+Avebe+5+euro+hoger+dan+vorig+jaar
© Koos van der Spek

De prestatieprijs geeft inzicht in hoe de coöperatie presteert. Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen prijs. De prestatieprijs is de belangrijkste indicator die aangeeft hoe het gaat met Avebe. Uit de optelling van het aardappelgeld, transportkosten en het coöperatief resultaat komt de prestatieprijs. Vanaf 2017-2018 zit de prestatieprijs in de lift, met een kleine terugval in 2020-2021.

In 2018-2019 kwam de prestatieprijs uit op 96,63 euro, in 2019-2020 op 96,15 euro. In boekjaar 2020-2021 zakte deze naar 93,30 euro, maar plust dus naar 98,56 euro per ton in 2021-2022. 'De prestatieprijs moet sneller omhoog om de zetmeelaardappelteelt aantrekkelijk te houden', meldt CEO David Fousert in het wintermagazine.


'Herfst uit het boekje'

Over de huidige zetmeelcampagne meldt een woordvoerder van Avebe dat deze geheel volgens planning loopt en het daarop gebaseerde afnameschema. De campagne startte dit jaar half augustus. Voor de telers was het een 'herfst uit het boekje', want zij konden onder goede omstandigheden zetmeelaardappelen rooien.


In het begin van de campagne lag het zetmeelpercentage hoger dan voorgaande jaren. Nu verder in de campagne zit het percentage meer op hetzelfde niveau als voorgaande jaren. De zetmeelopbrengst noteert in de campagne 2021-2022 dik 93 procent per hectare. Dat is meer dan de drie jaren ervoor.

De kwaliteit van de aardappelen die bij de zetmeelfabrieken binnenkomen is goed. Het zetmeelgehalte en de opbrengsten zijn volgens de Avebe-woordvoerder wisselend, afhankelijk van het teeltgebied en het ras. Vanwege de wisselende opbrengsten doet Avebe geen uitspraken over tonnages. De zetmeelaardappelen worden nu uit de kuilen af land aangevoerd. De campagne loopt tot medio mei 2023.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer