Nieuwe naam voor Brabantse collectieven agrarisch natuurbeheer

De drie afdelingen van Agrarisch Natuurbeheer (ANB) Brabant hebben hun naam verbonden aan koepelorganisatie BoerenNatuur. Vrijdag zijn de nieuwe namen en bijbehorende logo's onthuld in het bijzijn van natuur- en milieugedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks). Zij reikte ter plekke de jaarlijkse subsidie uit aan de drie voorzitters.

Nieuwe+naam+voor+Brabantse+collectieven+agrarisch+natuurbeheer
© Jasper Schel

De nieuwe namen zijn BoerenNatuur Brabant West, BoerenNatuur Brabant Midden en BoerenNatuur Brabant Oost. De naamsverandering van de Brabantse collectieven voor agrarische natuur- en landschapsbeheer heeft vooral een praktische reden. 'Het bekrachtigt de samenwerking met BoerenNatuur Nederland en draagt bij aan betere en uniforme communicatie, die daarmee doeltreffender is', melden de collectieven in een gezamenlijk persbericht.

De nieuwe namen en logo's vallen in de smaak bij Roijackers. 'Ik houd van de brug tussen natuur en landbouw die erin zit', reageert de gedeputeerde. 'Die brug maken de collectieven al lang vanuit de praktijk. Ze verrijken boerenbedrijven met biodiversiteit, wateropvang en een betere verbinding van boerenland met nabijgelegen natuur.'


37 miljoen euro

Vorig jaar is met de Brabantse collectieven afgesproken dat in het landschapsbeheer ook watermaatregelen worden genomen en dat er nog meer aandacht uitgaat naar akkervogels met 'bezwaard beheer'. Voor een periode van zes jaar trekt provincie Noord-Brabant daar 37 miljoen euro voor uit.

Voor het komende jaar komt van dat bedrag een kleine 7 miljoen euro vrij. 'Als provincie zijn we meer dan een ambassadeur voor het nieuwe BoerenNatuur. We werken al lang en goed samen. Dit is onze investering om meer boerennatuur in Noord-Brabant te realiseren, onze impuls in jullie goede werk', richtte Roijackers zich tot de voorzitters Jan van der Biezen van BoerenNatuur Brabant Oost, Lex Huijbers van BoerenNatuur Brabant Midden en Minette Straver van BoerenNatuur Brabant West.


Kritiek

Toch loopt niet alles op rolletjes wat betreft het agrarisch natuurbeheer. Vanuit de Brabantse besturen van de collectieven klinkt al enige tijd stevige kritiek op het moeizame proces, vooral door de late politieke besluitvorming en de vele onzekerheden die kleven aan het Nationaal Strategisch Plan (NSP), onderdeel van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Daar is Roijackers zich van bewust: 'Ik ben sinds 2021 gedeputeerde en sindsdien hebben we best wat moeten stoeien met elkaar over de nieuwe periode van het GLB en het NSP. Het was ook spannend, want hoe klikt het agrarisch natuurbeheer in op die ecoregelingen, wat doe je met de water- en klimaatpakketten en hoe stem je het goed af met waterschappen en gemeenten?'


Stevige gesprekken

Ook over de rol van de Brabantse collectieven in de gebiedsgerichte aanpak en Brabants Programma Landelijk Gebied is veel discussie. 'De gesprekken met de besturen van de collectieven waren soms stevig, maar wel fair. Er moesten solide afspraken worden gemaakt, zodat de collectieven langjarige plannen kunnen maken, maar wel met de flexibiliteit om eventueel bij te kunnen plussen op thema's als klimaat', zegt de gedeputeerde.

Veertig landelijke collectieven zijn aangesloten bij koepelorganisatie BoerenNatuur. De drie Brabantse afdelingen zijn een van de eerste collectieven die een naamswijziging hebben ondergaan. Daarnaast zijn in de drie zuidelijke provincies Poldernatuur Zeeland en Natuurrijk Limburg actief.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer