Friesland volgt Gelderland en schiet geld agrarisch natuurbeheer voor

Provincie Friesland schiet een bedrag voor van 18 miljoen euro voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) ondanks een tekort op de begroting door gestegen beheerkosten.

Friesland+volgt+Gelderland+en+schiet+geld+agrarisch+natuurbeheer+voor
© Provincie Friesland

Met de 18 miljoen euro kan al het afgesproken beheer voor de komende jaren worden betaald, ook het beheer dat dit jaar al is uitgevoerd door boeren. In totaal is er in Friesland tot en met 2028 145 miljoen euro beschikbaar voor ANLb. Eerder deze week werd bekend dat ook provincie Gelderland uit eigen zak geld bijlegt voor het ANLb.

Samen met de andere provincies heeft Friesland geprobeerd afspraken te maken met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om dat tekort op te lossen. Ministers hebben eerder laten weten zich daar verantwoordelijk voor te voelen en zich in te willen zetten voor het vinden van een oplossing. Maar tot nu toe zonder succes.


'Het Rijk komt zijn toezeggingen nog niet na', zegt gedeputeerde Femke Wiersma (BBB). 'Wij voelen ons verantwoordelijk richting onze boeren en de agrarische collectieven, omdat er in het verleden verwachtingen zijn gewekt. Daarom zetten wij door. Maar het is onacceptabel dat wij nu eerst zelf moeten opdraaien voor het dekken van het ontstane gat op de begroting. Wij doen, samen met de andere provincies, een dringend beroep op het ministerie om met een financiële oplossing te komen.'


1.900 boeren

In Friesland maken meer dan 1.900 boeren via een agrarisch collectief gebruik van de ANLb-subsidie. Die is bedoeld om het gat in het inkomen van boeren te dekken dat ontstaat doordat een deel van hun landbouwproductie verloren gaat.

Onder het ANLb vallen bijvoorbeeld weidevogel- en akkervogelbeheer en het verbeteren van verbindingen in het landschap, zoals sloten, heggen, bermen en bomenrijen. Ook het Aanvalsplan Grutto en doelen uit de Kaderrichtlijn Water zijn onderdelen van het ANLb. Daar is aanvullend budget voor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer