Boswachters vragen bij politiek om aandacht voor natuur

Ongeveer tweehonderd boswachters van Natuurmonumenten hebben vrijdag geprotesteerd voor het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze willen dat een nieuwe coalitie de natuur beter gaat beschermen.

Boswachters+vragen+bij+politiek+om+aandacht+voor+natuur
© Dirk Hol

De natuurbeheerders hebben een spandoek van 100 meter lengte bij zich met daarop 'verontrustende cijfers en feiten over de natuur', zoals dat 40 procent van alle dieren en planten in Nederland bedreigd is.

In een manifest schetsen de boswachters wat er volgens hen moet gebeuren: meer ruimte voor natuur, zorg voor schoon water en vasthouden aan de gebiedsplannen bij de stikstofaanpak, waarvoor de provincies plannen hebben gemaakt. 'Het Rijk moet ingrijpen als de provincies zich niet aan deze afspraken houden', zegt directeur Pim van der Feltz van Natuurmonumenten.

Het is volgens de natuurorganisatie de eerste keer dat boswachters gezamenlijk massaal de straat opgaan. Ze komen uit alle uithoeken van het land, van het Waddengebied tot aan de Brunssummerheide in Limburg. Natuurmonumenten luidt met verschillende acties al enkele weken de noodklok over de toestand van de Nederlandse natuur.


Ander stikstofbeleid

De partijen die in de verkiezingen de meeste winst hebben behaald, willen een ander stikstofbeleid dat is bedoeld om de staat van de natuur te herstellen. PVV-leider Geert Wilders noemde het transitiefonds dat onder meer is bedoeld voor natuurherstel eerder al 'een verspilling van miljarden euro's'.

Ook de stikstofplannen van NSC lijken minder ingrijpend dan die van het demissionaire kabinet. De partij zegt in haar verkiezingsprogramma wel te streven naar robuuste natuurgebieden en het herstellen van de biodiversiteit. Voor kleine versnipperde natuurgebieden wil de partij van Pieter Omtzigt een andere afweging maken, rekening houdend met sociale en maatschappelijke opgaven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer