Brazilië wil 60 procent meer landbouwgrond zonder bomen te kappen

Brazilië heeft een plan klaar om de beschikbare landbouwgrond met 60 procent uit te breiden zonder daarbij bomen te kappen.

Brazili%C3%AB+wil+60+procent+meer+landbouwgrond+zonder+bomen+te+kappen
© Pixabay

De details ervan wil president Luiz Inácio Lula da Silva bekendmaken tijdens de aankomende klimaattop COP28 in Dubai, kondigde zijn regering donderdag aan. Concreet wil de Braziliaanse regering in onbruik gevallen weiden voor begrazing omvormen tot landbouwgrond. Het ministerie van Landbouw heeft naar eigen zeggen 40 miljoen hectare geïdentificeerd die met investering kan worden klaargemaakt voor het verbouwen van gewassen. De komende tien jaar wil de regering daartoe 110 miljard euro investeren.

De maatregel zou de landbouwgrond in Brazilië uitbreiden van 65 miljoen naar 105 miljoen hectare. Dat zonder 'ook maar één boom te vellen', belooft de regering.


Prioriteit

De linkse president Lula da Silva heeft de bescherming van het klimaat tot een van zijn prioriteiten gemaakt. Onder zijn rechtse voorganger Jair Bolsonaro raakte de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone in een stroomversnelling.

Toch blijft landbouw, en dan vooral vee- en sojateelt, een hoeksteen van de economie in de Zuid-Amerikaanse landbouwreus. Lula da Silva heeft beloofd tegen 2030 een einde te maken aan de illegale ontbossing door onder andere landbouwbedrijven. In de eerste helft van dit jaar nam deze al met een derde af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer