Vrees voor El Niño houdt suikerprijs voorlopig op hoog niveau

Zorgen over de gevolgen van El Niño in 2023 en 2024 op de wereldwijde suikerproductie hebben tot gevolg dat de hoge suikerprijzen op de wereldmarkt voorlopig aanhouden.

Vrees+voor+El+Ni%C3%B1o+houdt+suikerprijs+voorlopig+op+hoog+niveau
© Job Hiddink

Dit constateert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in het verslag van het Brusselse suikeroverleg. De grondstoffenbeurs in Londen noteert deze week 625 euro per ton voor witte suiker. Dat is 30 euro lager dan drie maanden geleden. Toen bereikte de suikermarkt het hoogste niveau tot dusver. Een jaar geleden was de suikerprijs op de wereldmarkt nog lager dan 500 euro per ton.

El Niño is een gevolg van de tijdelijke opwarming van oceaanwater rond de evenaar. Wereldwijd kan dit zorgen voor behoorlijk hogere temperaturen, aanhoudende droogte en extreme buien. Het weerfenomeen kan volgens meteorologen later dit jaar en in 2024 grote gevolgen hebben voor de weersomstandigheden en dus de groeiomstandigheden van landbouwgewassen.

Prognoses in opdracht van de Europese Commissie laten overigens zien dat na drie jaar met een balanstekort in het seizoen 2023-2024 voor het eerst weer een overschot aan suiker wordt verwacht. Analisten van S&P Global Commodity Insights gaan ervan uit dat de wereldvoorraad van suiker daardoor toeneemt met ruim 4 miljoen ton tot een niveau van ruim 85 miljoen ton. Deze voorraad staat ongeveer gelijk aan 46 procent van het totale jaarverbruik aan suiker.


Hoge productie in Brazilië

Dat analisten toch optimistisch zijn over de wereldproductie van suiker, heeft alles te maken met de opbrengstverwachtingen voor Brazilië. Voor 2023-2024 is de prognose dat de Braziliaanse suikerproductie uitkomt op 38,3 miljoen ton. Dat is 13,6 procent meer dan vorig jaar. Van deze productie is meer dan 32 miljoen ton bestemd voor de wereldmarkt. Dat is 4 miljoen ton meer dan in 2022-2023.

Voor de belangrijkste productielanden in de Europese Unie heeft het meteorologisch instituut JRC deze week wel de verwachte opbrengsten voor suikerbieten naar beneden bijgesteld. Dit is vooral een gevolg de late en daarna droge start van het groeiseizoen. Voor Nederland voorspelt JRC een wortelopbrengst van 82 ton per hectare, voor België is dit 83,5 ton, voor Frankrijk 80,6 ton en voor Duitsland 74 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer