Nederland binnen EU grootste importeur van ontbossingsproducten

Van alle EU-landen importeerde Nederland in 2022 de meeste producten waar een risico op ontbossing aan kleeft. Denk aan soja-, palmolie- en cacaoproducten. Een groot deel hiervan belandt, met of zonder bewerking, weer in het buitenland.

Nederland+binnen+EU+grootste+importeur+van+ontbossingsproducten
© Pixabay

In het onderzoek zijn alleen producten meegenomen van buiten de Europese Unie. Het gaat om producten die de Europese Commissie linkt aan ontbossing en landdegradatie. Sinds 2002 is de importhoeveelheid van bijna alle goederen die in het onderzoek zijn meegenomen gestegen. Zo is de import van hout met 125 procent toegenomen en van rund met 53 procent, alleen die van koffie (2 procent) en soja (21 procent) daalde. Dit blijkt uit de Internationaliseringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste goederen met risico op ontbossing die Nederland importeert komen uit Brazilië. Vooral soja- en houtproducten zijn afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse land. In 2022 was de totale waarde van dit soort risicoproducten ruim 3 miljard euro.



Daarnaast haalt Nederland veel van deze producten uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Ivoorkust. Van alle goederen met risico op ontbossing die Nederland importeert, exclusief quasidoorvoer, wordt 28 procent weer uitgevoerd naar het buitenland. Hout, koffie en rund blijven relatief het vaakst in Nederland na import en cacao wordt juist vaak weer geëxporteerd na import.

De voedselverwerkingssector heeft met 41 procent het grootste importaandeel van alle bedrijfstakken. Bovendien is het volgens het CBS de enige sector die van alle type goederen met het risico op ontbossing gebruikmaakt. Wel komt ook in dit geval het grootste deel weer in het buitenland terecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer