Vlaamse akkerbouwers vrezen voor zware oogstverliezen

Al meer dan 200 millimeter water is sinds 1 november gevallen in de regio Westhoek. Dat is vooral West-Vlaanderen en voor een deel Noord-Frankrijk. Bij veel akkerbouwers in dat gebied staan delen van het land onder water en is oogsten voorlopig niet mogelijk.

Vlaamse+akkerbouwers+vrezen+voor+zware+oogstverliezen
© Marcel Berendsen

De Belgische nieuwswebsite Vilt.be meldt dat Vlaamse akkerbouwers vrezen voor grote oogstverliezen. In het zwaar getroffen gebied staat naar schatting zo'n 30 procent van de aardappelen nog in de grond en loopt ook de oogst van onder meer suikerbieten, peen en korrelmais flinke vertraging en waarschijnlijk flinke schade op.

Behalve akkerbouwers hebben ook veel veehouders te maken met de gevolgen van de overvloedige neerslag. Samen hopen de West-Vlaamse boeren dat de Belgische overheid de huidige weersomstandigheden gaan aanmerken als ramp en dat voor de geleden schade een goede compensatieregeling vanuit een rampenfonds in werking wordt gesteld.

Op bepaalde percelen van Vlaamse aardappeltelers hebben gedeelten van percelen langer dan 24 uur onder water gestaan. Deze aardappelen kunnen als verloren worden beschouwd. Ook aardappelen die weliswaar niet volledig onder water staan, zullen extra ziektedruk geven als ze nog kunnen worden geoogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer