Lely Sphere, Dartmoor Evers en CowToilet in prijzen op Agribex

De Lely Sphere en het CowToilet van Hanskamp krijgen op de Agribex, van 6 tot en met 10 december in Brussel, de Zilveren Hoef, als belangrijke noviteiten op deze grootste indoorlandbouwvakbeurs van België. Een Zilveren Aar is er voor Evers met de Dartmoor, eveneens uit Nederland.

Lely+Sphere%2C+Dartmoor+Evers+en+CowToilet+in+prijzen+op+Agribex
© Agribex

De inzendingen van Evers en Hanskamp zijn de enige twee innovaties die een zilveren predicaat ontvangen op het gebied van de veehouderij. De Lely Sphere is een systeem dat zorgt voor een verlaging van de ammoniakuitstoot door het opvangen van de ammoniak die net onder en net boven de roosters wordt geproduceerd.
Het CowToilet is een systeem dat de urine van de koe opvangt, wanneer ze in de krachtvoerbox staat. Ook dit is een manier om de hoeveelheid ammoniak in stallen te verminderen.


Akkerbouwnoviteiten

Bij de akkerbouwnoviteiten, waar bijna alle machines onder vallen, is er een Zilveren Aar voor de Dartmoor Evers van Evers Agro. Dit systeem zorgt er door een gewichtsoverdracht van trekker naar werktuig voor dat de zaaischijven bij deze doorzaaitechniek goed in de bodem dringen.

Andere Zilveren Aren zijn er voor 3A-Advanced Automation & Autonomy, Kuhn, New Holland, Manitou, Ecorobotix en Amazone. In de categorie groenvoorziening zijn de Zilveren Buxussen voor Eliet en GreenTec Spider.


Geen goud

De Agribex-vakjury heeft dit jaar geen gouden prijzen, de hoogste eer, uitgereikt. Geen enkele inzending voldeed aan de criteria hiervoor. Zo waren er geen noviteiten die voldeden aan een primeur in combinatie met een praktische vernieuwing en verbetering.

Het aantal stands vanuit de pure veehouderij is enigszins beperkt. Dit komt doordat veel Belgische veehouders onzeker zijn over het kabinetsbeleid, waardoor weinig mensen zullen investeren in nieuwe stallen.


Bezoekers

Wel is het zo dat machines voor op het land, zoals maaiers en schudders, ook op het akkerbouw- en mechanisatiedeel staan. De organisatie verwacht dat alle spelers op mechanisatiegebied aanwezig zijn. Toch verwacht de organisatie dat er ruim 50.000 bezoekers op de beurs met meer dan 270 stands afkomen, ook om te netwerken.

Verder zijn er verschillende veekeuringen, met op de openingsdag op 6 december het Nationaal Kampioenschap voor Belgisch Witblauw en op 9 december het Nationaal Kampioenschap Holstein en Witblauw dubbeldoel. Als afsluiting op 10 december is het Nationaal Kampioenschap Belgisch Trekpaard.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer