Vlaams stikstofakkoord biedt perspectief voor veehouders

De coalitiepartijen van de Vlaamse regering kwamen afgelopen nacht tot een nieuw stikstofakkoord. Onderdeel daarvan is onder meer dat de 41 piekbelasters niet meer automatisch hun deuren hoeven te sluiten. Bovendien zou volgens de regering de dreiging van een vergunningenstop van de baan zijn.

Vlaams+stikstofakkoord+biedt+perspectief+voor+veehouders
© Twan Wiermans

Het nieuwe stikstofbeleid van de Vlaamse regering is een stuk milder voor de boeren dan het tot nu toe was, schrijven Belgische media. Het is nog steeds de bedoeling de stikstofuitstoot in Vlaanderen voor 2030 te halveren. Er worden miljarden euro's uitgetrokken voor natuurherstel en om de landbouw te steunen. Ondernemers hoeven niet verplicht hun bedrijven te sluiten, maar degenen die dat wel doen zullen een 'billijke vergoeding' krijgen.

Piekbelasters worden niet meer gedwongen in 2030 te stoppen. Zij kunnen blijven bestaan op voorwaarde dat ze hun impactscore op de omliggende natuur onder de 50 procent terugbrengen. Dat zou voor de betrokken landbouwbedrijven wel neerkomen op grote investeringen. Daarvoor trekt de Belgische regering de portemonnee in de vorm van flankerend beleid.


Meer dan 2 miljard euro

'We verwachten van landbouwers en andere ondernemers dat ze van 37.000 ton naar 18.000 ton stikstof gaan. Daarvoor trekken we meer dan 2 miljard euro uit', laat de Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) weten tijdens een persconferentie.

Aan de andere kant is er steun voor landbouwbedrijven die willen innoveren om zo minder stikstof uit te stoten. Verder wordt extern salderen toegestaan, onder voorwaarde dat de natuur in de omgeving daar niet onder lijdt.


Geen horrorscenario

Minister-president Jan Jambon (N-VA) stelt vast dat in Vlaanderen met de deal het 'horrorscenario' wordt voorkomen waarin geen vergunningen meer kunnen worden uitgegeven voor nieuwe projecten en bedrijven.

Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) tempert de euforie enigszins: 'Er zitten moeilijke keuzes in, harde noten om te kraken. Maar met dit akkoord geven we ook aan de veeteeltsector weer perspectief. Onder andere met het schrappen van de onvergunbaarheidsdrempel en het extern salderen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer