Belgische pluimveebond niet blij met Hollandse import Oekraïense kip

Nederland is op afstand de grootste importeur van kip uit Oekraïne in de Europese Unie (EU). Dit zet de vleespluimveesector in Nederland en België onder zware druk. Volgens de Belgische Landsbond Pluimvee importeert Nederland maandelijks evenveel pluimvee uit Oekraïne als de totale Belgische productie in een maand.

Belgische+pluimveebond+niet+blij+met+Hollandse+import+Oekra%C3%AFense+kip
© Twan Wiermans

Daarmee is Nederland veruit de grootste importeur van kip uit Oekraïne, dat vanwege de oorlogsomstandigheden tariefvrij naar de EU mag. Als gevolg van de lage graanprijs kan de Oekraïense kip goedkoop worden geproduceerd. Voor de inval van Rusland in Oekraïne ging die kip vooral naar landen buiten de EU.

Van de 20.000 ton Oekraïense kip die maandelijks naar de EU komt, gaat 60 procent naar Nederland. Dit komt volgens de Landsbond Pluimvee neer op 20 miljoen vleeskippen, wat overeenkomt met de productie van België. Daarbij gaat het bij die import voornamelijk om kipfilet, het duurste deel van de kip, wat de druk des te groter maakt.


Marktverstorend

Omdat die kip niet volgens de EU-standaard wordt geproduceerd, terwijl Nederland en Europa dit oogluikend toelaten, is er volgens de Landsbond Pluimvee sprake van hypocrisie. Dit werkt marktverstorend, terwijl maar één groot bedrijf in Oekraïne, MHP, van de situatie profiteert. Volgens de Landsbond Pluimvee ondersteunt de maatregel daarmee niet de Oekraïense bevolking, wat het doel is van van het loslaten van tarieven.


Ook andere organisaties hebben deze situatie aangekaart bij de EU, zoals de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie. Die heeft daarover ook aan de bel getrokken bij de Nederlandse overheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer