Agrico zet met Fajah sterke consumptieaardappel op rassenlijst

Aardappelhandelshuis Agrico heeft dit jaar met Fajah een nieuw ras toegevoegd aan de Nederlandse rassenlijst. Fajah is een sterk consumptieras met grote knollen en een relatief hoog drogestofgehalte.

Fajah-kweker Renze Rispens kreeg vorige week donderdag tijdens de jaarlijkse rassenshow van Agrico in het Flevolandse Bant een beeldje overhandigd van directeur Jan van Hoogen. Het nieuwe ras heeft, naast grote knollen en een hoog drogestofgehalte, ook een goede warmtetolerantie. Daarnaast heeft het een virusresistentie. Fajah is een vroeg ras met een gele schil.

Agrico-manager Marien Winters vergelijkt Fajah met het al bestaande consumptieras Spunta. 'Fajah is iets sterker, stressbestendiger en vooral geschikt voor de tweede teelt. Als pootgoed is het in Nederland goed te telen, als consumptieaardappel niet.' Voor dat laatste teeltdoel is Fajah vooral geschikt voor overzeese bestemmingen. Dit jaar stond er 3 hectare Fajah-pootgoed in Nederland.

Agrico selecteert ieder jaar speciaal voor de rassenshow wat rassen die extra aandacht verdienen. Dit jaar koos het handelshuis voor de jonge rassen Jacky en Lugano. 'Jacky is een van onze Next Generation-rassen', licht Van Hoogen toe. Tot deze categorie behoren aardappelen die hoog scoren voor resistentie tegen phytophthora.


'Jacky komt voort uit een langlopend kweekprogramma en heeft een goede phytophthoraresistentie in loof en knol', vervolgt de Agrico-directeur, die op 1 januari het stokje overdraagt aan Mark Zuidhof. 'Verder heeft Jacky fijnvallende knollen en een hoog knolaantal per plant. Door het kruimige kooktype is dit ras vooral geschikt voor het tafelsegment en de koelverse markt.'


Jacky heeft fijnvallende knollen en een hoog knolaantal per plant.
Jacky heeft fijnvallende knollen en een hoog knolaantal per plant. © Job Hiddink

Agrico zette Lugano in de spotlights omdat het een geschikt ras is voor zowel de verwerkende industrie als de traditionele markt. Van Hoogen: 'Het ras produceert grove knollen en beschikt over goede verwerkingseigenschappen. Naast een brede nematodenresistentie is Lugano goed te bewaren, mede door de lange kiemrust.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer