Agrico verwacht aanzienlijk hogere uitbetalingsprijs

Agrico verwacht dit jaar een aanzienlijk hogere uitbetalingsprijs. De gemiddelde indicatieprijs is vastgesteld op 35,50 euro per 100 kilo. Dat heeft de aardappelcoöperatie afgelopen week aan de leden bekendgemaakt. Vorig jaar lag de indicatieprijs op 31 euro per 100 kilo. De definitieve uitbetalingsprijzen worden in juli bekendgemaakt.

Agrico+verwacht+aanzienlijk+hogere+uitbetalingsprijs
© niels de vries

Agrico heeft het afgelopen jaar fors geïnvesteerd in de beschikbaarheid van voldoende pootgoed om aan de vraag van de vroege exportbestemmingen te kunnen voldoen. Dit leidde tot een stijging in het volume dat naar deze markten is geëxporteerd. Het totale verkochte volume vanuit de pool is met 45.000 ton gestegen ten opzichte van 2021. Opvallende stijgers waren Arizona, Rudolph, Markies en Fontane. Arizona is in Algerije en Irak inmiddels een monopolieras.

De totale opbrengst per hectare is met 4.400 kilo per hectare gestegen naar 42.900 kilo. Daarnaast waren de maten fijner dan een jaar eerder, waardoor 55.000 ton meer beschikbaar was in de pootgoedmaat. Algemeen directeur Jan van Hoogen van Agrico is tevreden met de resultaten: 'De markt is nationaal en internationaal aanzienlijk veranderd. Ik ben blij dat we hier goed op hebben kunnen inspelen, met als gevolg een goed resultaat.'


Kostenstijgingen

Ondanks de positieve resultaten blijven de kostenstijgingen een zorgenkindje. De kosten voor containervervoer en conventionele scheepsverladingen zijn sinds de coronapandemie tot 50 procent duurder geworden. 'Voor telers zijn de kosten het afgelopen jaar ook sterk gestegen. Daarom heeft de poolcommissie de bewaarvergoeding met 20 procent verhoogd. De overige kostenstijgingen moeten in de markt worden goedgemaakt', meldt de aardappelcoöperatie in een persbericht.

Die stijgende kosten hebben vooral effect op de tafelaardappelmarkt. 'Telers zagen de kosten voor de teelt enorm toenemen en hebben afgezien van de aardappelteelt of gekozen voor een ander aardappelsegment. Dit is terug te zien in de poolprijs van deze rassen', geeft Agrico aan. Daarom besloot de aardappelcoöperatie eerder al om fors in te grijpen in de arealen van een aantal Europese tafelrassen.

De vraag naar rassen voor de fritesindustrie was volgens de coöperatie daarentegen uitstekend. 'Alle rassen zijn volledig uitgekocht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer