'Agrariërs die in hun hoofd al zijn gestopt zitten soms in de weg'

'De agrariërs die in hun hoofd al zijn gestopt maar nu nog boeren, zitten soms in de weg.' Dat zei Peter van der Avoird deze week tijdens een werkbezoek van demissionair landbouwminister Piet Adema aan zijn bedrijf.

Van der Avoird Trayplant in het Brabantse Molenschot is een vermeerderaar gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en frambozenplanten en won de onlangs de Tuinbouw Ondernemersprijs. Het bedrijf wil een voorloper zijn.

'Het is misschien een beetje oneerbiedig gezegd en zo bedoel ik het ook niet, maar die bedrijven zitten soms een beetje in de weg. We willen vooruit en zullen daarom een nieuwe weg in moeten slaan. De bedrijven die die stap niet meer willen maken, zitten dan een beetje in de weg', zegt Van der Avoird.


Begrip

Adema begrijpt de ondernemer, maar begrijpt ook de andere agrariërs. 'Als je 60 of 65 jaar bent en je moet nog een paar jaar boeren, dan snap ik goed dat je verandering niet ziet zitten. Er zijn ook veel boeren op die leeftijd die willen stoppen. Dat biedt de kans aan jonge boeren om stappen te zetten, dus die beweging komt er wel.'

Van der Avoird liet de minister de demokas zien waar hij de teelt van 2050 wil neerzetten. 'We willen twee zoveel kilo's produceren, zonder gas en zonder bestrijdingsmiddelen en dat lukt. We hebben nog niet alle oplossingen en moeten bij strenge vorst nog iets bijverwarmen, maar we zijn al een eind. Wat betreft kilo's is het al gelukt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer