Vier genomineerden Tuinbouw Ondernemersprijs 2022

Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs heeft vier bedrijven genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022. Bestuursvoorzitter Michiel van Ginkel bezocht twee bedrijven in Zuid-Holland, één in Noord-Holland en één in Limburg.

Vier+genomineerden+Tuinbouw+Ondernemersprijs+2022
© Eigen Foto

Zentoo in het Zuid-Hollandse Honselerdijk heeft de laatste tien jaar de chrysantenteelt een boost gegeven met marketing. Ook teelttechnisch paste het bedrijf veel innovaties toe, waaronder ledverlichting, biologische gewasbescherming en datagedreven teelt. Familiebedrijf Ovata in Bleiswijk heeft een duidelijke visie op de teelt van nicheproducten, waarbij 75 procent uit eigen veredeling komt. Het Zuid-Hollandse bedrijf laat ook een grote sociale betrokkenheid zien.

Niels Kreuk in het Noord-Hollandse Andijk transformeerde zijn bedrijf de laatste jaren op een geslaagde manier tot een duurzaam en innovatief teeltbedrijf. Kreuk startte onder meer met meerlagenteelt en is vernieuwend in de bewaring van bollen. Meer dan 65 procent van het energieverbruik bij Wijnen Square Crops in het Limburgse Egchel is fossielvrij en duurzaam. De groenteteler toont daarmee aan ook innovatief en marktgericht te zijn.


Nieuwe themaprijs

Nieuw binnen de Tuinbouw Ondernemersprijs is de themaprijs Roboterisering en datagedreven tuinbouw. In deze categorie worden baanbrekende innovaties in de tuinbouw in de schijnwerpers gezet. Hiermee wil de stichting aandacht vragen voor technologische ontwikkelingen in de sector.


De genomineerden zijn Blue Radix voor innovaties in de teeltstrategie op basis van data en kunstmatige intelligentie, Gearbox Innovations voor de geautomatiseerde kwaliteitscontrole met slimme camera's, Royal Brinkman voor de Plantalyzer met optimale oogstprognose en PATS Indoor Drones voor de autonome mechanische gewasbescherming met drones.


Winnaars bekend op 21 april

De winnaars van de Tuinbouw Ondernemersprijs worden op 21 april tijdens de Floriade Expo in Almere bekendgemaakt door minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De prijs wordt jaarlijks toegekend door Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Innovatiefonds Hagelunie/Interpolis, Royal FloraHolland, Rabobank, Flynth Adviseurs en Accountants, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, GroentenFruit Huis zijn partner in de stichting.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer