Vier finalisten voor Tuinbouw Ondernemersprijs bekendgemaakt

Beyond Chrysant, Griffioen Wassenaar, Van der Avoird Trayplant en Porta Nova zijn de vier finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023. Landbouwminister Piet Adema maakt de winnaar op woensdag 29 maart bekend.

Vier+finalisten+voor+Tuinbouw+Ondernemersprijs+bekendgemaakt
© Tuinbouw Ondernemersprijs

De jury ziet Beyond Chrysant in het Zuid-Hollandse Hoek van Holland als een pionier als het gaat om reststromen en datagebruik. De tweede finalist, Griffioen Wassenaar in het Zuid-Hollandse Boskoop, wordt door de jury geprezen voor de aanpak om consumenten te verbinden met de natuur. 'De samenwerking met natuurorganisaties is een samenwerking die je bijna nergens anders ziet', staat in het juryrapport.

Van der Avoird Trayplant in het Noord-Brabantse Bavel heeft volgens de jury veel aandacht voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. 'De wijze hoe jullie groei zien, hierin scherpe keuzes durven maken en aandacht schenken aan wat deze groei en keuzes voor consequenties hebben voor de omgeving is lovenswaardig', vindt de jury. Porta Nova in het Zuid-Hollandse Waddinxveen wordt door de jury vooral gezien als vooruitstrevend als het gaat om data, robotisering en marktpositionering.


Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen

Naast de bekendmaking van de finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 zijn de drie genomineerden voor de themaprijs 'Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen' gepresenteerd. De eerste finalist is Dutch Wasabi in het Zuid-Hollandse De Lier. Dit bedrijf is in 2016 als eerste bedrijf in Nederland gestart met de teelt van wasabi Het bedrijf teelt nu ook myoga, shiso en gember.

Theelers is als tweede genomineerd voor de themaprijs van stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Dit bedrijf, dat eveneens is gevestigd in het Zuid-Hollandse De Lier, gebruikt restproduct van onder meer glastuinbouwbedrijven De Kruidenaer en Westlandpeppers om diverse kruidentheemelanges te produceren.


De derde finalist is Biota Nutri in het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen. Biota Nutri ontwikkelt biologische meststoffen uit plantaardige reststromen. 'Het thema 'Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen' past bij wat wij doen. Wij willen telers helpen om te verduurzamen zonder concessies. Dat we opvallen, is ontzettend fijn', reageert Peter Klein van Biota Nutri.


Veel aanmeldingen

Volgens de organisatie waren er dit jaar bijzonder veel aanmeldingen. 'Nuchter, oplossingsgericht en in staat om ook in uitdagende tijden te ondernemen en op duurzame wijze gezond voedsel, bloemen, planten en bomen te telen, dat is wat de Nederlandse tuinbouw relevant maakt. In de tuinbouw is innovatie de langstlopende traditie en dat willen we ook dit jaar weer laten zien.'

De Tuinbouw Ondernemersprijs wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt. Royal FloraHolland, Rabobank, Flynth, Interpolis, Greenport West-Holland en het ministerie van Landbouw van Natuur en Voedselkwaliteit zijn dit jaar partners. Het doel is om bekendheid te geven en belangstelling te wekken voor de ontwikkelingen in de tuinbouw.


Webinar Telen met data: dit zijn de laatste ontwikkelingen

In de land- en tuinbouw wordt steeds meer gewerkt met digitale tools. Harde data helpen boeren en tuinders betere beslissingen te nemen. Maar sluiten oplossingen aan bij de praktijk, welke oplossingen zitten in de pijplijn en welke valkuilen komen we als sector tegen? In dit webinar van Nieuwe Oogst en Bayer gaan verschillende experts in op deze vragen. Aanmelden kan hier: Telen met data: dit zijn de laatste ontwikkelingen, 25 januari van 19.30 tot 20.30 uur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer