Van der Avoird Trayplant wint Tuinbouw Ondernemersprijs

Van der Avoird Trayplant uit Bavel is woensdag uitgeroepen tot winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023. 'Het is prachtig om te zien wat in jullie sector al mogelijk is. Ik hoop dat andere ondernemers hierdoor geïnspireerd raken', zei landbouwminister Piet Adema die de prijs uitreikte in de energieneutrale kas van Koppert Cress in Monster.

Van der Avoird Trayplant heeft de prijs voor innovatief ondernemerschap gewonnen met het vierlagensysteem waarin het bedrijf aardbeien- en frambozenplanten produceert. 'De frambozenteelt is traditioneel een vollegrondsteelt. Er is veel grond voor nodig', vertelt eigenaar Peter van der Avoird. 'Wij doen het anders. Door gebruik te maken van een vierlagensysteem kunnen we op 1 hectare dezelfde hoeveelheid telen als ondernemers die 240 hectare vollegrondsteelt hebben.'

De grond die het zachtfruitbedrijf nu overhoudt, heeft het teruggegeven aan de natuur, vertelt Van der Avoird tijdens de prijsuitreiking. 'Wij als tuinders vinden het prachtig om naar kassen te kijken. De doorsnee Nederlander niet. Daarom hebben wij de grond rond ons bedrijf aangevuld met een natuurpad en waterfontein waar consumenten gebruik van kunnen maken. Dit is een mooie manier om het goede verhaal te vertellen.'


Duidelijke winnaar

Andere genomineerden waren Beyond Chrysant uit Hoek van Holland, Griffioen Wassenaar uit Boskoop en Porta Nova uit Waddinxveen. 'Alle genomineerden laten zien dat impact maken, de samenwerking opzoeken, omgevingsbewust zijn en het positieve verhaal vertellen speerpunten zijn. Daar is de sector sterk in en ik hoop dat die kernwaarden vastgehouden worden. Dat is nodig voor een toekomstbestendige landbouw', aldus Adema.

Toch was het voor de voorzitter Michiel van Ginkel van Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs wel duidelijk dat Van der Avoird Trayplant er met de winst vandoor zou gaan. 'Het vermeerderingsbedrijf is op zoveel facetten met de landbouw van de toekomst bezig. Het concentreren van de teelt naar een kleinere oppervlakte om zo grond terug te geven aan de natuur is in mijn ogen een fantastische ontwikkeling.'


Van der Avoird Trayplant teelt de frambozen- en aardbeienplanten op 1 hectare. Zonder het gebruik van het vierlagensysteem zou dit 240 hectare zijn.
Van der Avoird Trayplant teelt de frambozen- en aardbeienplanten op 1 hectare. Zonder het gebruik van het vierlagensysteem zou dit 240 hectare zijn. © Fotostudio Gerard-Jan Vlekke

Van der Avoird reageert bescheiden op de woorden van Van Ginkel. 'We doen inderdaad op veel facetten wel iets: van verduurzaming en wateropslag tot het vergroten van de biodiversiteit. Maar daar zijn we niet uniek in. Alle genomineerden dragen hun steentje bij.'


Reststromen verwaarden

Naast de Tuinbouw Ondernemersprijs, werd ook de themaprijs 'Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen' uitgereikt. Die prijs ging naar Theelers, een samenwerkingsverband van vier tuinbouwbedrijven die hun reststromen omzetten in een nieuw product: kruidentheemelanges.

In dit initiatief werken Gova, De Kruidenaer, Corn Bak Bromelia en WestlandPeppers samen. 'We hadden dit nooit verwacht, maar zijn natuurlijk heel trots dat we hebben gewonnen', reageert Pieter Boekestijn van WestlandPeppers. 'We zijn al een tijd bezig met dit concept, maar kiezen er bewust voor om het rustig aan te doen. We willen als team keuzes maken. Dat kan niet altijd in sneltreinvaart.'

Boekestijn geeft aan dat Theelers op dit moment onderzoek doet naar de juiste afzetmarkt. 'Om aan de retail te kunnen leveren, moeten we de overstap maken naar zakjes. Daar is het nog te vroeg voor. We onderzoeken nu bijvoorbeeld afzet in theespeciaalzaken of bedrijfskantines.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer