LTO komt met voorstel om kritische depositiewaarde uit wet te halen

Om de vergunningverlening in de agrarische sector weer op gang te helpen, moet de kritische depositiewaarde (KDW) uit de wet. Dat stelt LTO Nederland, dat een voorstel hiertoe heeft gelanceerd.

LTO+komt+met+voorstel+om+kritische+depositiewaarde+uit+wet+te+halen
© Twan Wiermans

Voor de agrarische belangenbehartiger is een stikstofbeleid dat is gebaseerd op de KDW onwerkbaar. 'Het moet worden vervangen door beleid waarin niet modellen, maar de feitelijke kwaliteit van de natuur centraal staat', schrijft LTO in een toelichting op het voorstel.

Vergunningverlening is weliswaar niet los te koppelen van de Vogel- en Habitatrichtlijn, maar de KDW staat niet in de Vogel- en Habitatrichtlijn. Ook is er volgens LTO geen reden om deze wel op te nemen in de wet. Door de KDW te schrappen en het doorvoeren van een aantal wets- en beleidswijzigingen kan vergunningverlening volgens de organisatie weer mogelijk worden gemaakt.


Volgens LTO vragen nieuw inzichten om een herijking van het beleid. Zo laat recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zien dat deposities van ammoniak na een paar honderd meter niet meer te herleiden zijn tot de bron. Ook is er te veel onbekend over 'droge depositie' uit de lucht om deze aan emissies van boerenbedrijven te kunnen verbinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer