LTO vindt overleg over alternatieve KDW gemiste kans

LTO Nederland ziet vooralsnog af van deelname aan de werkgroep om een juridisch houdbaar alternatief te zoeken voor de kritische depositiewaarde (KDW). Dat meldt de organisatie in een brief aan minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof.

LTO+vindt+overleg+over+alternatieve+KDW+gemiste+kans
© Dirk Hol

Na het stikstofadvies van Remkes in oktober vorig jaar stelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een werkgroep in. Deze mag volgens LTO een jaar gaan nadenken over een alternatief, 'maar dan wel in de strikte betekenis van de wet: als alternatief voor de KDW, dus als maat voor de stikstof'.

LTO vindt de focus op het alternatief voor de KDW eenzijdig. Hierdoor blijven mogelijke waardevolle inzichten en kansen buiten beeld, stelt de organisatie. Voor LTO is de KDW prima als maat voor de stikstofdepositie, dat staat niet ter discussie. 'Problematisch – en niet langer vol te houden – is dat deze KDW als verabsoluteerde omgevingswaarde in de wet is opgenomen en dat er een directe, eendimensionale sturingswerking geldt in relatie tot natuurbeschermingswetvergunningverlening.'


De belangenbehartiger roept de minister op om een werkgroep samen te stellen met de ambitie een alternatieve wijze te vinden om de staat van instandhouding van de natuur te waarborgen. Volgens LTO markeert de publicatie van het essay van hoogleraren Jan Willem Erisman, Chris Backes en Wim de Vries de start van de verkenning naar mogelijke alternatieven. De organisatie ziet in het essay waardevolle kansen voor een constructief vervolgtraject. Maar de hoofdvraag die aan de wetenschappers is meegegeven is de verkeerde vraag, stelt ze.

Bovendien verwacht LTO dat de samenstelling van de werkgroep niet tot een serieus gesprek over een alternatief leidt. En ze vindt een jaar te lang om te kijken of er een alternatief is te bedenken. Dat komt volgens de organisatie niet overeen met de urgentie van de problematiek rond de vergunningverlening die er nu is. 'We kunnen ons niet veroorloven nog een jaar te verlengen en bedrijven die verder willen te frustreren.'

LTO vraagt minister Van der Wal erop aan te sturen dat de werkgroep voor 1 juli met een oplossingsrichting komt. Daarna kan de tijd worden genomen voor verdere uitwerking daarvan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer