Gelderland wil gevaarlijke wolf kunnen afschieten

De provincie Gelderland wil bij de aanpak van de wolf best meer inzetten op preventieve maatregelen, maar beheer is volgens gedeputeerde Harold Zoet (BBB) noodzakelijk om het aantal wolven in de hand te houden.

Gelderland+wil+gevaarlijke+wolf+kunnen+afschieten
© Dirk Hol

Zoet zegt dat in een reactie op het recente advies van de Gelderse wolvencommissie. Die commissie, onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel, pleit ervoor fors te investeren in preventie om zo de maatschappelijke onrust te verminderen.

'We hebben preventie en beheer allebei nodig in de aanpak van de wolf in Gelderland', aldus Zoet. De BBB-gedeputeerde pleitte ruim een maand geleden in Brussel al voor verlaging van de beschermde status van de wolf in Europa. Het Gelderse college wil meer mogelijkheden om wolven die onnatuurlijk en gevaarlijk gedrag vertonen te kunnen afschieten.


'Ik ben het eens met het pleidooi van de wolvencommissie dat preventiemaatregelen zoals wolfwerende rasters noodzakelijk zijn. Rasters bieden geen 100 procent garantie, maar goede rasters werken wel degelijk en we moeten onze dieren zo goed mogelijk beschermen tegen de wolf', vindt Zoet.

'Tegelijkertijd is het nu dweilen met de kraan open, we kunnen de wolf niet beheren. Inwoners verwachten dat we op tijd ingrijpen. Dat is nodig om onrust te verminderen en begrip te vergroten. Het moet dus én voorkomen én beheren zijn. Door de subsidie te verbeteren, wil ik de subsidieregeling toegankelijker maken en het draagvlak voor preventieve maatregelen vergroten.'


Zoet zegt wel bang te zijn dat de maatschappelijke kosten 'onbeheersbaar' worden als de wolf niet mag worden beheerd. Volgens de wolvencommissie, waarin vertegenwoordigers van de veehouderij, terreineigenaren en gemeenten zitten, kan de onrust op korte termijn niet worden opgelost door alleen een pleidooi te houden voor verlaging van de beschermde status van het dier. 'De uitkomst is onzeker en zou pas op langere termijn eventueel iets opleveren.'


Subsidiepot verhogen

De commissie adviseert de subsidiepot voor wolfwerende rasters flink te verhogen, van 200.000 euro naar 2 miljoen euro per jaar. Ook moet de regeling volgens de commissie gaan gelden voor heel Gelderland en niet alleen voor schapen- en geitenhouders op de Veluwe. 'Deze benadering is achterhaald door de opgedane ervaringen in Gelderland en daarbuiten', staat in het rapport.

Zoet gaat het advies omzetten in een voorstel aan Provinciale Staten. BBB is daarin met veertien zetels de grootste partij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 6°
    20 %
  • Zaterdag
    14° / 4°
    20 %
  • Zondag
    12° / 8°
    20 %
Meer weer