Duitsland gaat probleemwolven in hele land eerder afschieten

De Duitse regering heeft een uniforme landelijke regeling aangekondigd voor het afschieten van probleemwolven, binnen de huidige EU-wetgeving. Dat vervangt en verruimt de mogelijkheden die er nu al zijn in verscheidene deelstaten.

Duitsland+gaat+probleemwolven+in+hele+land+eerder+afschieten
© Vidiphoto

Milieuminister Steffi Lemke (Groenen) stelt voor dat wolven binnen 21 dagen kunnen worden gedood als ze een bedreiging vormen voor vee en landbouw. Het doel is om snel en onbureaucratisch in te kunnen grijpen wanneer wolven als een bedreiging worden beschouwd. In de Duitse media wordt gesproken van een ‘snel-afschieten’-besluit, dat inmiddels geleid heeft tot protesten van voor- en tegenstanders.

Veel Duitse boeren klagen over aanvallen op hun vee en verlies van inkomsten als gevolg van wolf-gerelateerde schade. Volgens het Duitse Bauernverband is de nu voorgestelde regeling onvoldoende en is er behoefte aan een 'duurzame bestandsreductie' van wolven.

Minister Lemke rechtvaardigt haar voorstel door te stellen dat het niet de bedoeling is om wolven uit te roeien, maar om een evenwicht te vinden tussen natuurbehoud en landbouwbelangen. Ze beweert dat het huidige wettelijke kader te bureaucratisch en tijdrovend is om snel op te treden bij problematische situaties.


'Gevaarlijk precedent'

Duitse natuurbeschermingsorganisaties en dierenrechtenactivisten vrezen dat het voorstel een gevaarlijk precedent schept voor het afschieten van beschermde diersoorten en dat het de populatie van wolven in Duitsland ernstig kan schaden. De discussie over wolven en hun impact op de samenleving is niet beperkt tot Duitsland. Het is een onderwerp dat in heel Europa aandacht krijgt, aangezien wolven zich in veel landen hebben gevestigd.

De Duitse plannen zouden daarom mogelijk gevolgen kunnen hebben voor het bredere debat over wolvenbeheer in de Europese Unie. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde eind vorige maand een snelle inventarisatie aan van recente probleemgevallen met wolven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer