Gelderland levert nieuwe munitie aan voor paintballen op wolf

Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft bij de rechtbank in Utrecht nieuwe argumenten aangeleverd voor het schieten met een paintballgeweer op een wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De rechter had daarom gevraagd, omdat hij vindt dat deze maatregel tot nu toe onzorgvuldig voorbereid en onvoldoende gemotiveerd is.

Gelderland+levert+nieuwe+munitie+aan+voor+paintballen+op+wolf
© Stockfoto

De directie van het park, de provincie Gelderland en De Faunabescherming krijgen nu vier weken de tijd om te reageren op de nieuwe argumenten van het college, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Gelderland bedacht het schieten met een paintballgeweer vorig jaar, toen een wolf in het nationale park dicht bij wandelaars kwam. Een verfkogel zou het dier laten schrikken zodat hij wegblijft bij mensen, terwijl hij niet gewond raakt. Alle andere afschrikmiddelen, zoals rubberen kogels, rubberen hagel, pepperspray, stenen gooien en katapulten, zouden volgens Gedeputeerde Staten minder goed werken.

De Faunabescherming maakte onmiddellijk bezwaar tegen het plan en stelde alternatieven voor, zoals het afsluiten van een deel van het park, een voedselverbod in het park en bezoekers strenger controleren.


Strikt beschermd

Een wolf is strikt beschermd en mag niet worden verstoord, bejaagd of gedood. Het leefgebied is ook beschermd. De rechter wil daarom weten wat wolvenexperts van de situatie op De Hoge Veluwe denken en waarom alternatieve oplossingen niet goed zouden zijn. De provincie kreeg zes weken de tijd om dat nauwkeurig te formuleren.

De Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB) is daar teleurgesteld over: 'Ik krijg het gevoel dat we op papier moeten aantonen dat water nat is. Het is overduidelijk dat er een probleemsituatie is.'

Nadat alle partijen hun mening hebben gegeven over de nieuwe argumenten die Gedeputeerde Staten nu hebben aangedragen, neemt de rechter een besluit over het vervolg van de rechtszaak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer