Kruislingvaarzen zijn populair als vleesvee

De vraag naar in Nederland geproduceerd vlees groeit. De consument wil steeds nauwkeuriger de herkomst van het stukje vlees op hun bord weten en toont een groeiende interesse in de korte keten. Verschillende ondernemers spelen hierop in door kruislingvaarzen af te mesten.

Kruislingvaarzen+zijn+populair+als+vleesvee
© Hans Prinsen .nl

Ongeveer 80 procent van de kruislingvaarzen is een Holstein koe gekruist met vleesvee, stelt Teun Voets, veehandelaar en eigenaar van Voets Vee en Vlees. ‘Het grootste deel van die kruislingen gaat op export. Dit terwijl kruislingvaarzen aanhouden en verwerken in Nederland veel duurzamer is.’ Dat voor zo’n duurzaam concept animo is, blijkt uit het feit dat steeds meer boeren zich daarbij aansluiten.

De aanvoerleeftijd van de dieren ligt in dit concept tussen de drie en zes maanden. Dat is het moment waarop ze geen melk meer drinken, gewend zijn aan ruwvoer en minder gevoelig zijn voor ziektes. Op een leeftijd tussen de 17 en 24 maanden worden ze geslacht.

Doel is een gemiddeld geslacht gewicht van 350 kilo. ‘Verder is het belangrijk dat de dieren onder de leeftijd van twee jaar worden geslacht. De exacte leeftijd hangt af van het gewicht en de vetbedekking’, licht Voets toe.

‘Belangrijk is eerst de kapstok, daarna pas het vlees eraan hangen’

Harm van Hattem, verkoopleider bij AgruniekRijnvallei Voer

Het houden van kruislingvaarzen kost weinig tijd en arbeid, weet de veehandelaar. ‘De koeien moeten gevoerd worden. Daarnaast is mijn advies om de dieren twee keer per dag na te lopen.’ Het biedt de veehouder kansen om bijvoorbeeld buiten de deur te werken.

Kruislingen zijn volgens Voets voor elke boer geschikt: ‘De dieren zorgen voor weinig trammelant en zijn gemakkelijk te huisvesten. Voor het houden van stieren is een ander huisvestingsysteem nodig. Anders breken ze de hele tent af. Vaarzen kunnen gewoon gehouden worden in een ligbox- of potstal.’

Fosfaatrechten zijn niet nodig voor het houden van vleesvee. Dat maakt dit concept voor diverse ondernemers een interessante optie.

Wisselend rantsoen

Kruislingvaarzen krijgen gras en mais, aangevuld met specifieke vleesveevoer. Verkoopleider vleesvee Harm van Hattem van AgruniekRijnvallei vertelt dat het rantsoen niet de gehele periode hetzelfde is. ‘De eerste periode wordt gevoerd naar een goed karkas. Dat vraagt weinig energie.’ Van Hattem legt uit dat het karkas rond vijftien maanden volgroeid is.

De combinatie van een mooie vetbedekking en groei is een uitdaging, stelt de verkoopleider. ‘Het is belangrijk om eerst een kapstok te hebben. Daarna kan pas het vlees eraan worden gehangen’, stelt Van Hattem. In de laatste fase wordt de hoeveelheid energie in het voer verhoogd. ‘Voor een goede vetbedekking zijn energie en zetmeel belangrijk. Vitaminen en mineralen zorgen voor de vleeskwaliteit.’


Het krachtvoer is te vergelijken met het krachtvoer dat ander vleesvee krijgt. ‘Al kan het wel op maat gemaakt worden’, aldus Van Hattem. ‘Voor de keten Best Star Meat Beef hebben wij ook specifiek krachtvoer ontwikkeld.’ Zo zorgt lijnzaad voor mals vlees en mineralen voor de kwaliteit en kleur. De veehouder kan zelf zorgen voor het aankopen of telen van goede kwaliteit ruwvoer.

Het vlees van deze vaarzen is van zeer hoge kwaliteit, smaakvol en mals, stelt Paul Biermann, manager rundvlees Best Star Meat Beef bij Van Loon Group. ‘Dit komt door het rantsoen en de leeftijd van de vaarzen. Het verschil met stierenvlees zit vooral in de vetbedekking. Stieren zijn iets magerder dan vaarzen.’

Van Loon Group biedt een basis garantieprijs. ‘Veehouders kunnen toeslagen verdienen wanneer de vaarzen met een gewenste typering, bepaalde vetbedekking of specifiek gewicht worden afgeleverd’, legt de manager rundvlees uit.

De afzetmarkt is de Nederlandse retail en foodservice. ‘Het vlees is bestemd voor alle rundveeliefhebbers en wordt op een gelijk prijsniveau aangeboden als ander rundvlees dat van vleesvee afkomstig is’, stelt Biermann.


Dierdagdosering kruislingvaarzen zo goed als nul

Door de kruising van een Holstein melkkoe en een Belgisch witblauwe stier ontstaat het heterosiseffect. Dit zorgt ervoor dat de eerste nakomeling het beste heeft van beide rassen. Volgens rundveearts Maarten van den Bosch van het Diergeneeskundig Centrum Oisterwijk is het medicijngebruik mede daarom nihil. ‘We ervaren weinig gezondheidsissues met deze koeien.’ Een aandachtspunt is vaccinatie. ‘In het eerste halfjaar kunnen longproblemen optreden. Een vaccinatieschema afstemmen met de keten is een kans voor het behalen van de optimale gezondheid’, aldus Van den Bosch.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer