%27Met+drie+melkrijke+rassen+geen+productieverlies%27
Interview
© Jan Stads

'Met drie melkrijke rassen geen productieverlies'

Kees en Anja Pijs uit Etten-Leur hebben bijna een hele stal vol Procross-koeien. Ze zijn een van de kruisers van het eerste uur. Aanvankelijk waren anderen sceptisch over de melkproductie van de kruislingen. Volgens Kees Pijs moet die productie er met drie melkrijke rassen wel bij blijven.

Wanneer bent u begonnen met Procross?

'We volgden het allereerste onderzoek naar Procross, dat was de Californië-kruisingsproef. De uitslagen die in 2007 bekend werden gemaakt, triggerden ons. Dit was reden om enkele jaren later de overstap te maken. We beginnen met Montbéliarde, dan Zweeds Roodbont en vervolgens weer Holstein.

Procross-kalveren zijn sterk en daar heb ik praktisch geen uitval, ook de dierenarts hoeft bijna nooit langs te komen

Kees Pijs, melkveehouder in Etten-Leur

Waarom maakte u die overstap?

We willen graag sterke koeien en geen inteelt. Aan dat laatste heb ik een bloedhekel. Bij kruislingen heb je daar geen last van. Anderen dachten dat het kruisen zou leiden tot productiedaling, maar dat is zeker niet zo.

'Ook de gehalten blijven er prima onder. Zo melk ik 9.600 kilo melk met 4,55 procent vet en 3,67 procent eiwit. Een goede productie kan ook haast niet anders, met drie melkrijke rassen die genetisch gezien zo ver uit elkaar liggen. Daardoor kunnen ze tegen een stootje. Na een mindere dag zijn ze vaak de volgende dag weer fit.'

Wat zijn verder uw ervaringen?

'Het zijn gemakkelijke koeien. Ze zijn prettig in de omgang. De kalveren zijn sterk en daar heb ik praktisch geen uitval. Ook de dierenarts hoeft bijna nooit langs te komen. Sinds de afgelopen twaalf maanden staat de dierdagdosering op 0,76. Ook dat is praktisch. En mocht ik een koe afvoeren, dan verlaat een stevig en bevleesd dier het erf.'

En de vruchtbaarheid?

'Die is goed. Ik heb voor de koeien gemiddeld anderhalf rietje nodig voor een dracht, bij de pinken 1,3. Overigens is de tussenkalftijd niet het doel, maar de hoeveelheid melk. Wanneer je op een jaar zit en je de koeien met 30 kilo melk per dag droog moet zetten, ben je ook niet goed bezig.

'Als de melkproductie tegen het eind van de lactatie op peil blijft, mag je later insemineren. Daarom zit ik zelf op een gemiddelde tussenkalftijd van 404 dagen.'

• Lees ook: Even grote melkproductie met minder voer

De koeien schijnen met minder voer evenveel melk te geven. Merkt u dat?

'Die voerefficiëntie kwam eerder ook naar voren uit een Spaanse proef. De koeien zijn wel echte vreters, hoewel wij ook goed op voerefficiëntie scoren. Ik denk dat het verschil enkel zichtbaar is op grote bedrijven, waar zowel Holsteins als Procross-dieren worden gemolken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer