'Kostprijs laag houden is sleutel naar een verdienmodel'

Jan-Willem Lammers uit het Gelderse Aalten houdt al jaren kruislingvaarzen. 'Je moet het hebben van het voersaldo. Elke veehouder moet kijken welke strategie het beste past bij het bedrijf.'

%27Kostprijs+laag+houden+is+sleutel+naar+een+verdienmodel%27
© Hans Prinsen

Waarom kruislingvaarzen?

'We fokten jongvee op voor de export. De toegewezen fosfaatrechten en ongelukkige referentiedatum maakten het onmogelijk het bedrijf op die manier voort te zetten. De stallen waren destijds veelal ingericht met ligboxen, ongeschikt voor het houden van stieren. Ik heb toen koppels kruislingvaarzen gekocht om de stallen te gebruiken.'

We willen uitbreiden met een nieuwe stal en een andere stal verbouwen om zelf starters op te fokken

Jan-Willem Lammers, veehouder in Aalten

Wat is het verdienmodel?

'Ons bedrijf kan er een goed saldo uit halen. We willen uitbreiden met een nieuwe stal en een andere stal verbouwen om zelf starters op te fokken. Dat zou ik niet doen als er geen rendement in zit. Wij proberen de kostprijs laag te houden door zoveel mogelijk kwaliteit ruwvoer van ons eigen bedrijf te halen.'


Hoe is de gezondheid?

'Vooral in de eerste drie maanden kunnen op ons bedrijf problemen optreden. Bij de jonge dieren gebruik ik weleens antibiotica bij longproblemen. Een tussenklauwontsteking of andere klauwaandoening komt zelden voor. Met een veearts zijn we in overleg of we in de toekomst, bij het zelf opfokken van starters, gaan vaccineren.'


Wat zijn voor- en nadelen van dit vee?

'De dieren stellen geen extreem specifieke eisen. Ze vreten alles en blijven toch gezond en doorgroeien. Voor optimale groei moet je overigens wel sturen in de verschillende fases. Een nadeel is dat kruislingvaarzen geen raszuivere dieren zijn. Het blijven kruislingen en ze zijn daardoor niet heel uniform. Het groeitraject kan per dier verschillen. Ook kunnen de vaarzen snel vervetten. Omdat wij veel gras voeren, hebben we daar bijna geen problemen mee.'


Waaruit bestaat het rantsoen?

'De kruislingen kregen gevoerd vanuit een mengkuil. Dit was arbeidtechnisch efficiënt voor ons. Nadeel daarvan was dat ik moeilijk kon sturen. Alle groepen kregen hetzelfde rantsoen. Door de aanschaf van een mengvoerwagen kan ik nu wel iedere groep specifiek voeren. Vooral in de afmestfase is dat een verrijking. Naast het basis rantsoen voer ik smakelijk vers gras.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer