Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Uiteindelijk ben ik net zo stom als die journalisten'

De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga heeft deze week een cameraploeg van de Canadian Broadcasting Corporation over de vloer. Zij volgen hem bij zijn werkzaamheden op het land en filmen hem als hij zijn wekelijkse vlog voor Nieuwe Oogst opneemt. 's Avonds bezoekt hij zijn achterbuurman die gewond is geraakt tijdens de zware gevechten aan het front in het oosten van Oekraïne.

De crew van de Canadese publieke omroep CBC valt met de neus in de boter, want op de percelen van Huizinga zijn tal van werkzaamheden te filmen. Het zaaien van wintergerst loopt enige vertraging op doordat een leiding van de zaaimachine verstopt raakt.

De grond is over het algemeen erg droog en Huizinga hoopt dan ook dat er spoedig regen valt. Maar dan het liefst als de oogst van de zonnebloemen is afgerond. De droogte zorgt ook voor grote stofwolken tijdens het combinen. Met de nodige gevolgen voor de cameraploeg en de boer zelf.


Proefvelden soja

Huizinga heeft een gedeelte van zijn grond beschikbaar gesteld voor onderzoek naar sojarassen. Op het perceel staan tal van rassen in kleine proefveldjes. De onderzoekers die de soja-onderzoeken door heel Oekraïne uitvoeren komen deze week oogsten.

De verschillen in groei en opbrengst tussen de diverse rassen zijn duidelijk te zien. Binnenkort krijgt Huizinga de uitslagen van de oogst van dit jaar binnen. De proef wordt nog minstens twee jaar herhaald om een goed beeld te krijgen van het beste sojaras voor dit gebied.

Na het werk bezoekt Huizinga zijn achterbuurman Sergiy die al geruime tijd aan het oostelijke front vecht. Met de stichting De Leeuw Kyiv heeft de ondernemer hem al kunnen helpen met een transportbus en hulpgoederen. Begin september is Sergey gewond geraakt door een granaat. Hij heeft diverse littekens van granaatscherven over zijn lichaam, maar heeft de aanval gelukkig overleefd. Dat geluk heeft niet iedereen van zijn groep gehad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer