Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: '1.200 zeugen lossen deel graanprobleem op'

Op de percelen van Kees Huizinga in Centraal-Oekraïne wordt volop wintertarwe en wintergerst gezaaid. Zijn varkensstallen hebben vrijwel vanaf het begin van de oorlog leeggestaan. Daar komt verandering in. De eerste biggen zijn al geboren en Huizinga hoopt op een uitbreiding van in totaal zo'n 1.200 zeugen.

Huizinga breidt zijn veestapel uit. Niet alleen omdat de prijs van melk en vlees in Oekraïne goed is, maar ook om een deel van de graanvoorraad te kunnen voeren. De nieuwbouw van de koeienstal krijgt vorm. Straks is er extra plek voor vijfhonderd koeien. Hierdoor krijgt het vee in de huidige stallen ook meer ruimte.

Ook op het gebied van varkens maakt de ondernemer grote stappen. Nadat zijn stallen geruime tijd leeg hebben gestaan, lopen er nu zeshonderd zeugen en zijn de eerste worpen gespeende biggen in hun opfokhok. Als alles naar plan verloopt, hoopt Huizinga dat het aantal zeugen wordt verdubbeld tot 1.200.

'De hoeveelheid graan die wij nu voeren, is naar verhouding klein. Ik denk voor het komend jaar zo'n 5 procent. Het zou mooi zijn als dat in de toekomst 20 procent kan worden. Voor het transportprobleem van ons graan zou dat een van de oplossingen kunnen zijn', stelt de ondernemer.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer