Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Hakselen terwijl drones je om de oren vliegen'

Kees Huizinga merkt deze week dat de oorlog in Oekraïne soms dicht bij zijn boerderij komt. Het brengt hem in een mentale spagaat. Want aan de ene kant wil hij als boer tijdens het hakselen graag genieten van de goede opbrengsten en aan de andere kant heeft hij grote zorgen over de Russische drones die over zijn percelen vliegen. En over de zware winter die voor de deur staat.

Huizinga liet twee weken geleden al zien dat hij met zijn medewerkers de varkenshouderij weer aan het opstarten is. Alle varkens waren na het uitbreken van de oorlog verkocht.

Op een voormalig kolchoz-terrein heeft het team van de ondernemer een aantal oude schuren omgebouwd om ze geschikt te maken voor het houden van varkens. Daarbij hebben ze vooral oude ijzeren hekken gerecycled en deze aan elkaar gelast tot hokken voor de zeugen en biggen. 'Het zal voor een Nederlandse varkenshouder wat primitief lijken, maar het werkt best goed', vindt Huizinga.


Dag en nacht

Om de grote percelen in Centraal-Oekraïne efficiënt te kunnen bewerken, zet de ondernemer graag de Nexat in. De multifunctionele machine wordt in deze periode van het jaar dag en nacht gebruikt.

Zo worden bijvoorbeeld eerst de hele dag zonnebloemen geoogst tot 20 uur. Als door dauw de vochtigheid is gestegen, wordt de combine eraf gekoppeld en vervangen door een zaaimachine en schijveneg. Daarmee wordt de hele nacht door gezaaid tot het in de ochtend weer tijd is om verder te gaan met de oogst van zonnebloemen.


Dubbel gevoel

Het hakselen van de mais verloopt goed. Huizinga is blij met de opbrengst van 11 tot 13 ton per hectare. Maar de Nederlandse boer zit met een dubbel gevoel in de hakselaar. De blijdschap van de opbrengst wordt al snel tenietgedaan door een droneaanval in de nachtelijke uren op de stad Oeman, 25 kilometer van de boerderij van de ondernemer vandaan. Omdat hij en zijn medewerkers nu ook veel 's nachts op het land aan het werk zijn, baart dit soort aanvallen Huizinga grote zorgen. Voor nu, maar vooral ook voor de nabije toekomst.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer