Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Droogte is klein probleem als je vooral vrede wilt'

De komende weken moet Kees Huizinga samen met zijn team flink aan het werk om niet alleen de vele gewassen te oogsten maar ook om het inzaaien van wintertarwe op tijd te kunnen afronden. De weersproblemen – te droog of te nat – zijn volgens de Nederlandse boer mooie problemen, in een land dat verlangt naar vrede.

Op de boerderij van Huizinga in Centraal-Oekraïne is de uienoogst in volle gang. Het rooien heeft een tijd stil gelegen omdat het te droog was en er veel kluiten tussen de uien zaten. Die kunnen voor grote schade zorgen. 'Ik denk dat we nog een aantal mensen op het land de grootste kluiten eruit laten halen, dat scheelt een hoop gedoe met het verder verwerken van de uien richting opslag.'

Naast het oogsten van uien is het team van Huizinga druk met het inzaaien van onder meer wintertarwe en -gerst. Hij zaait dit najaar met een nieuwe zaaimachine voor de Nexat. Voor het kiemen van het graan is er wel vocht in de grond nodig. Doordat de ondernemer veel zaait zonder grondbewerking, blijft een strolaag op het land liggen van het vorige gewas. Deze laag zorgt ervoor dat de grond vochtiger blijft. Huizinga heeft er dan ook vertrouwen in dat het goedkomt met het kiemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer