HZPC bepaalt uitbetalingsprijs op 37,44 euro per 100 kilo

Handelshuis HZPC in het Friese Joure stelt voor pootgoedtelers de uitbetalingsprijs voor oogst 2022 vast op 37,44 euro per 100 kilo. Daarmee ligt de definitieve prijs hoger dan de in het voorjaar gepubliceerde prognoseprijs van 36,20 euro per 100 kilo. Ook betekent het een stijging van 11 procent tegenover de uitbetalingsprijs van 2021.

HZPC+bepaalt+uitbetalingsprijs+op+37%2C44+euro+per+100+kilo
© HZPC

De uitbetalingsprijs van oogst 2022 komt hoger uit dan de prognoseprijs omdat HZPC in februari meer pootgoed wist te verkopen dan in februari werd ingeschat. Uit de oogst van 2022 is 13 procent meer volume als pootgoed verkocht dan uit de oogst van 2021.

De uitbetalingsprijs is de definitieve prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in potermaat S tot en met A, exclusief btw en vóór afdracht van de kwekerslicentie. Volgens HZPC verliep de afzet naar Noord-Afrika, Azië en het Midden-Oosten goed.De markt in Europa kwam traag op gang, onder meer vanwege de droogte. Hierom besloot een aantal telers in Zuid-Europa andere gewassen te telen. Ondanks de trage start zijn uiteindelijk ook de verkopen in Europa goed geweest.


Hogere opbrengsten per hectare

Vergeleken met de oogst van 2021 kon HZPC een 28 procent hogere financiële opbrengst optekenen. De stijgingen bieden perspectief, maar de financiële lat ligt bij het pootgoedhandelshuis hoger. 'De prijzen moeten verder stijgen om te concurreren met de consumptieaardappelteelt en de teelt van andere gewassen', zegt directeur Gerard Backx.


'We beschouwen deze hogere uitbetalingsprijs dan ook als een stap in de voorwaartse richting in een volatiele internationale markt', vervolgt Backx. 'Dankzij de ontwikkeling en positieve introductie van een duurzaam rassenpakket zijn we in de gelegenheid vroeg in te spelen op de veranderende vraag. Dat geeft vertrouwen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer