HZPC verwacht omzetstijging van 11 procent

Aardappelveredelaar Royal HZPC Group gaat voor het lopende boekjaar uit van een geconsolideerde omzet van 390 miljoen euro. Dit is 11 procent meer dan vorig jaar. De brutomarge stijgt waarschijnlijk van 63,9 miljoen euro naar 66,5 miljoen euro.

HZPC+verwacht+omzetstijging+van+11+procent
© HZPC

In een reactie op de prognosecijfers meldt HZPC dat de hogere internationale transportkosten een belangrijke reden zijn voor de omzetstijging in het boekjaar dat loopt van 1 juli 2022 tot 30 juni 2023. Overigens dalen deze kosten voor transport nu weer. De omzet in tonnen neemt duidelijk toe ten opzichte van het vorige boekjaar. Dit schrijft HZPC vooral toe aan de groei van omzet in de licentieteelt.

De licentieteelt vindt vooral plaats in Azië en de Verenigde Staten. HZPC houdt er rekening mee dat licentienemers dit jaar 17 procent meer volume van HZPC-rassen verhandelen dan in 2021-2022. Het volume verhandelde pootaardappelen stijgt slechts gering volgens HZPC. Dit komt onder meer doordat de export naar Zuid-Europa dit voorjaar traag is verlopen.

In een toelichting op de voorlopige jaarcijfers schrijft HZPC dat de stijging van de operationele kosten beperkt blijft tot zo'n 3 procent. Deze kosten komen uit op ongeveer 52 miljoen euro. Dit resulteert uiteindelijk in een winst voor aftrek van belastingen, afschrijvingen en rentekosten van 14,2 miljoen euro. Dat is 1 miljoen euro meer dan na vorig boekjaar. Het nettoresultaat blijft met 7 miljoen euro waarschijnlijk vrijwel gelijk.


Daling Europees pootgoedareaal

Over de vooruitblik op de oogst van 2023 zegt algemeen directeur Gerard Backx dat HZPC uitgaat van een daling van het totale pootgoedareaal in Europa. Dit komt volgens hem omdat sommige pootgoedtelers overstappen op de consumptieteelt voor de fritesindustrie. 'Dit zal invloed hebben op de beschikbare hoeveelheid gecertificeerde pootaardappelen voor uitplant in 2024. Het effect daarvan op de resultaten van HZPC is nu nog niet te voorspellen.'

Eerder vandaag meldde HZPC ook al de overname van TLC Potatoes door HZPC UK. Dit betreft een Schotse aardappelbedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van miniknollen. Met de overname verstevigt HZPC UK zijn positie op de Britse markt en verzekert zich van de productie van voldoende miniknollen voor de vermeerdering van de eigen aardappelrassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer