Boosheid om 'cursus boertje pesten' in Noord-Holland

In de agrarische sector is boos gereageerd op de uitnodiging voor een bijeenkomst van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) en Natuurmonumenten, die onder meer ingaat op de juridische kaders rond stikstof en bezwaarprocedures.

Boosheid+om+%27cursus+boertje+pesten%27+in+Noord%2DHolland
© Bert Hartman

De online masterclass staat gepland voor donderdag 2 november en is getiteld 'Stikstof en Juridische kaders'. Idee van de bijeenkomst is dieper ingaan op juridische regels rond stikstof en 'hoe je daar op in kunt spelen vanuit je rol als vrijwilliger of burger', zo staat in de oorspronkelijke uitnodiging te lezen. Onderdeel van het programma is een overzicht van juridische stappen die burgers kunnen nemen om in beroep te gaan tegen bijvoorbeeld nieuwe stallen, industrie en woningen.

Agractie-voorman Bart Kemp, de Drentse akkerbouwer Johan Emmens, actieboerin Irene van der Marel en anderen uit de landbouwsector reageren fel op de masterclass. Deze wordt onder meer beschreven als 'cursus boertje pesten'.

Zo vraagt Kemp zich op X (voorheen Twitter) af of de organiserende partijen burgers willen mobiliseren om boeren en bedrijven juridisch aan te pakken. Van der Marel stelt op hetzelfde medium dat het de rechtsstaat schaadt 'als alarmisten via de rechter hun gelijk kunnen halen'.



Ze staan niet alleen in hun kritiek. In diverse WhatsAppgroepen van boeren wordt opgeroepen om massaal deel te nemen aan de masterclass om een tegengeluid te kunnen laten horen.

Directeur Sijas Akkerman van de MNH trekt zich de kritiek aan. Hij noemt de uitnodiging 'ongelukkig'. 'We roepen niet op om rechtszaken te voeren tegen boeren. We geven inzicht in de gebiedsprocessen en hoe onze groene achterban daar een rol bij kan spelen. Samenwerking tussen partijen staat hoog in het vaandel en blijven we stimuleren', schrijft hij op X in reactie op de kritiek.



De aankondiging van de online bijeenkomst is inmiddels aangepast. Het betreffende programmaonderdeel zegt niet meer dat een overzicht wordt gegeven van mogelijke juridische stappen, maar rept van een 'overzicht van inspraakmomenten en politieke en procedurele stappen bij nieuwe projecten'.

Verder staat in de nieuwe uitnodiging expliciet genoemd dat Natuurmonumenten en NMH leden niet willen oproepen om rechtszaken te gaan voeren, maar dat ze hen inzicht willen geven in gebiedsprocessen en op welke manier de achterban daarin een rol kan spelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer