Meer budget voor stikstofaanpak zit er niet in

Het budget voor de provinciale stikstofplannen wordt niet opgehoogd, zegt demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. De plannen die daarvoor zijn ingediend, kosten ruim tweemaal zoveel als het kabinet ervoor uit wil trekken.

Meer+budget+voor+stikstofaanpak+zit+er+niet+in
© Dirk Hol

De plannen die de provincies hebben ingediend voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied vragen opgeteld om een bedrag van ruim 58 miljard euro. Dat is flink meer dan de 24,3 miljard euro die het kabinet heeft begroot voor het transitiefonds waaruit de stikstofaanpak, inclusief de opkoopregelingen en gebiedsprocessen, moeten worden betaald.

'24,3 miljard euro is bepaald als het fondsbedrag. Als dat gaat veranderen, wordt het niet naar boven bijgesteld gezien onze financiële positie: je zult eerder terug moeten. Daarbij geldt: hoe scherper de keuzes, hoe lager het bedrag op het bonnetje', zegt Van der Wal maandag in de Telegraaf.


Juridische werkelijkheid

Ondanks de budgettaire beperkingen hoopt de minister de stikstofaanpak door te kunnen zetten. Als de stikstofcrisis niet wordt opgelost, dreigt er volgens haar economische schade en kunnen woningbouwplannen en de aanpassingen aan het stroomnet geen doorgang vinden. 'Daar kun je voor of tegen zijn, maar dat is de juridische werkelijkheid waar we in zitten.'


Overigens moet de wet die het transitiefonds mogelijk maakt nog door de Eerste Kamer worden aangenomen. Bovendien kan de Tweede Kamer binnenkort onderdelen van of de gehele stikstofaanpak controversieel verklaren. De voortzetting komt dan in handen van het nieuwe kabinet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer