Gebiedsplannen provincies op de tocht door val kabinet

Er is nog veel onduidelijkheid over de gebiedsplannen van de provincies die de transitie van het platteland moeten vormgeven en moeten helpen om de overheidsdoelen op het gebied van water, stikstof en klimaat te halen.

Gebiedsplannen+provincies+op+de+tocht+door+val+kabinet
© Twan Wiermans

De twaalf provincies vragen in totaal meer dan 58 miljard euro voor de uitvoering van hun plannen. Dat is meer dan twee keer zoveel als de 24,3 miljard euro die het Rijk in het transitiefonds heeft gereserveerd voor het Provinciaal Programma's Landelijk Gebied. Alle provincies hebben deze in conceptvorm ingediend.

Gelderland legt met 10 miljard euro de grootste claim op het geld uit het transitiefonds. Zuid-Holland (9 miljard euro) en Noord-Brabant (8 miljard euro) zetten eveneens hoog in. Met de vragen van Limburg (zo'n 6 miljard euro), Overijssel (5,2 miljard euro), Friesland (4,5 miljard euro), Drenthe (4,5 miljard euro), Utrecht (3,7 miljard euro), Groningen (3,1 miljard euro), Zeeland (1,7 miljard euro), Noord-Holland (1,2 miljard euro) en Flevoland (1 miljard euro) komt het totaal gevraagde bedrag op ruim 58 miljard euro.

In samenwerking met kennis- en onderzoeksinstituten beoordeelt het Rijk de PPLG's. De resultaten hiervan worden rond oktober of november verwacht en worden op dat moment met de provincies gedeeld. Het plan is om de PPLG's in 2024 definitief vast te stellen. In sommige provincies lopen in afwachting daarvan al enkele gebiedsprocessen of worden deze al voor die tijd opgestart.


Controversieel

Of het proces rondom de PPLG's echt volgens deze lijn verdergaat, is allesbehalve zeker. Begin september moet duidelijk worden welke politieke dossiers controversieel worden verklaard, nu het kabinet demissionair is. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat dit ook op voor het transitiefonds van 24,3 miljard euro waarmee de gebiedsprogramma's worden bekostigd.

'Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof wil voortgang blijven boeken waar dit mogelijk is, binnen de ruimte die de Tweede en Eerste Kamer ons geven. De uitdagingen op het gebied van natuur, stikstof, water en klimaat zijn immers niet veranderd. Het is en blijft belangrijk om stappen te zetten voor onder meer natuurherstel en stikstofreductie', stelt de woordvoerder.

Van der Wal zei eerder al aan dat het transitiefonds toereikend zou moeten zijn voor de te realiseren opgaven. De woordvoerder stelt nu dat het 'zoals met elke begroting, aan een nieuw kabinet en beide Kamers is hoe het budget in een volgende periode wordt ingezet'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer