Zeeland door onzekerheden later met definitieve versie gebiedsplan

Het blijkt voor provincie Zeeland niet haalbaar in het eerste kwartaal van volgend jaar een definitieve versie van het gebiedsplan landelijk gebied vast te stellen.

Zeeland+door+onzekerheden+later+met+definitieve+versie+gebiedsplan
© Provincie Zeeland

Gedeputeerde Staten schrijven dat de uitwerking van de conceptversie minder vlot verloopt dan de bedoeling was, onder meer omdat adviezen van het Rijk en de Ecologische Autoriteit nog op zich laten wachten. Een toetsteam van medewerkers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij en andere ministeries moet bekijken of de conceptversies van de Provinciaal Programma's Landelijk Gebied voldoen aan de gestelde richtlijnen en voorwaarden.

Gedeputeerde Staten schrijven dat hierover al meerdere keren overleg is geweest tussen het Rijk en de provincie, maar dat er nog altijd geen definitief 'toetsadvies' is waarin staat op welke onderdelen Zeeland de conceptversie moet aanpassen. 'We verwachten het definitieve toetsadvies eind oktober of in november.'


Wachten op advies

Ook wacht de provincie nog op adviezen van een consortium van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Planbureau voor de Leefomgeving, Wageningen University en onderzoeksinstituut Deltares.

In de oorspronkelijke planning had het consortium ingezet op het versturen van een definitief advies op 1 november, maar dat wordt vermoedelijk eind dit jaar. Verder is het nog onduidelijk wanneer er een advies komt van de Ecologische Autoriteit, de instantie die de natuurdoelanalyses van de provincies beoordeelt.


Veel aanpassingen

'Het is onduidelijk wat de verschillende adviezen gaan inhouden en wat dit betekent voor het conceptgebiedsprogramma', schrijven Gedeputeerde Staten. Uit de gesprekken met het Rijk is het de provincie al wel duidelijk geworden dat Zeeland nog veel aanpassingen moet doorvoeren in het gebiedsplan, onder meer bij de financiële onderbouwing van de maatregelen. De provincie meldde ongeveer 1,7 miljard euro nodig te hebben om de doelen voor natuur, klimaat, water en stikstof te kunnen behalen.

De provincie waagt zich niet aan een nieuwe datum voor het vaststellen van de definitieve versie van het plan landelijk gebied. Gedeputeerde Staten verwachten dat dit in ieder geval na het zomerreces van 2024 gebeurt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer