Gelderland presenteert als laatste het gebiedsplan, provincie wil 10 miljard euro

Provincie Gelderland denkt minimaal 10 miljard euro nodig te hebben voor de transitie van het platteland. De provincie vraagt daarmee een flinke hap van het totale bedrag dat vooralsnog beschikbaar is voor de Provinciale Programma's Landelijk Gebied (PPLG's).

Gelderland+presenteert+als+laatste+het+gebiedsplan%2C+provincie+wil+10+miljard+euro
© Twan Wiermans

Gelderland was de laatste provincie die zijn gebiedsplan nog moest indienen. De provincie had eerder al laten weten de eigenlijke deadline van 1 juli niet te gaan halen. Nu is het plan alsnog aangeboden aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

De provincie wil meer duidelijkheid over rijksregelingen en vraagt aandacht voor leefbaarheid in het landelijk gebied. 'Met deze plannen werken we in Gelderland aan een mooi en leefbaar landelijk gebied. Dit mag geen vertraging oplopen door de val van het kabinet. Want onze boeren en natuur hebben duidelijkheid nodig', aldus BBB-gedeputeerde Harold Zoet (landbouw, natuur en stikstof).


Met het programma Vitaal Landelijk Gebied Gelderland werkt de provincie voor drie gebieden – Veluwe, Achterhoek en Liemers en Rivierengebied – maatregelen uit voor natuur, water, klimaat en landbouw. De basis voor het gebiedsprogramma is het gebiedsplan, de natuurdoelanalyses en diverse aanvullende onderzoeken die de provincie liet doen rond landbouw, natuur en water.


Stikstofaanpak

Zoet geeft aan nog te wachten op duidelijkheid over stikstofregelingen. Niet alleen voor de landbouwsector, maar ook voor andere sectoren als mobiliteit en industrie. Op dit moment zijn alleen twee vrijwillige beëindigingsregelingen open voor veehouderijlocaties, waarvan één voor piekbelasters. Van de ongeveer 3.000 piekbelasters zijn er naar schatting 1.800 in Gelderland gevestigd. De andere regelingen, zoals een verplaatsings- en een innovatieregeling, komen naar verwachting pas in het najaar van 2023.

'Ook hier moet snel duidelijkheid over komen, want alleen als we boeren de hele menukaart kunnen voorleggen, heeft de aanpak piekbelasting kans van slagen. Innovatie is daarbij de stap voorwaarts', stelt Zoet. 'We gaan ervan uit dat de regelingen er gewoon komen, ondanks de val van het kabinet.' Zoet laat ook weten dat de provincie gaat onderzoeken wat de sociaal-economische gevolgen zijn van alle gebiedsplannen.


24,3 miljard beschikbaar

Het Rijk heeft in totaal 24,3 miljard euro gereserveerd voor alle provincies, maar hun gezamenlijke financiële wensen overstijgen ruimschoots de 50 miljard. Gelderland legt met 10 miljard euro de grootste claim op het geld uit het transitiefonds. Zuid-Holland (9 miljard) en Noord-Brabant (8 miljard) zetten eveneens hoog in.

Limburg (zo'n 6 miljard), Overijssel (5,2), Friesland (4,5), Utrecht (3,7), Groningen (3,1), Zeeland (1,7), Noord-Holland (1,2) en Flevoland (1) hebben ook concrete bedragen genoemd. Drenthe deed dat als enige provincie niet. Het ministerie van LNV liet eerder al weten dat er niet meer geld beschikbaar komt dan wat is gereserveerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer