Varkens met krulstaarten ingebakken in Noorwegen
Noorse varkenshouders weten niet beter dan dat ze varkens met een krulstaart moeten houden. Couperen is verboden. Volgens bedrijfsadviseur Wout Mutsaers in Noorwegen gebeurt alles volgens de regelgeving in de Europese Unie. 'Basisvoorwaarden voor het succes van lange staarten zijn gezonde en voldane varkens.'
Mutsaers is een van de ervaringsdeskundigen tijdens het webinar over de route naar krulstaarten die Coalitie Vitale Varkenshouderij op 20 september hield.
'Het minimumnettovloeroppervlak per big en vleesvarken verschilt niet. Wel stelt de Noorse overheid extra eisen zoals permanent strooisel op de vloer, op minimaal 32 dagen na geboorte spenen en kraamhokken met vrijloop. De staat bepaalt de spelregels, de varkensprijs, het vleesaanbod en zorgt voor inkomenszekerheid van hun varkensboeren', zegt Mutsaers, die varkenshouders helpt bij het samenstellen van varkensvoeders.
Brij voeren
'Rond de 70 procent van de varkensbedrijven voert brij en de aangezuurde rantsoenen bevatten 50 tot 70 procent fijngemalen gerst. Dat geeft rust op de darmen en daar doen de varkens het goed op', licht de bedrijfsadviseur toe.
Hoe beter je het de varkens naar de zin maakt, hoe beter ze presteren
In Noorwegen wordt dezelfde varkensgenetica ingezet als in Nederland, alleen de gezondheidsstatus is hoger. Er wordt meer geventileerd en de temperaturen in vleesvarkensstallen zijn lager. '13 tot 15 graden Celsius kan prima mits trek wordt voorkomen', ervaart Mutsaers.
'Per dag eten varkens gemiddeld 2,7 tot 3 kilo, dus hun darmen moeten flink werken. Ze groeien gemiddeld meer dan 1.100 gram per dag in het traject van 30 tot 125 à 130 kilo. Topbedrijven presteren het om de genetische potentie bijna maximaal uit de vleesvarkens te halen met een groei van 1.400 gram.'
Staartschade 4 procent
Noorse slachterijen beoordelen de staarten van de varkens die aan de slachthaak komen. Gemiddeld blijkt 4 procent staartschade te hebben opgelopen in het traject van geboorte tot slacht. Daarbij komen nog de varkens met open staartwonden of die erdoor uitgevallen zijn en niet in het slachthuis belanden.
Vindt er staartbijten plaats, dan gaat het meestal om een gefrustreerd varken. 'In grote tomen zit altijd een big die al aan de uier iets tekort is gekomen en dat zijn hele leven niet meer vergeet. Zo'n dier schiet in een koppel als eerste in de stress en vertoont afwijkend gedrag. Dat moet je meteen isoleren', zegt Mutsaers.
'Noorse varkenshouders proberen de rust zo snel mogelijk te herstellen met lang stro, zuur kuilgras, kranten of door zout op de vloeren te strooien', weet de bedrijfsadviseur.
Het meeste rendement is volgens Mutsaers te behalen door varkens maximaal te verwennen. 'Zorg dat ze goed voer met voldoende ingrediënten krijgen en houd ze bezig. Ga ze vooral niet rantsoeneren, want dan heb je de poppen snel aan het dansen. Als er nog een likje brij in de trog zit als alle varkens klaar zijn met vreten, dan zijn ze allemaal voldaan, heerst er rust en presteren ze.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 240CVX
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 150 (BV) #492858
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga PARK 500
Nieuw, P.O.A.
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Maandag10° / 6°50 %
-
Dinsdag14° / 4°10 %
-
Woensdag20° / 10°20 %