GD ziet dit jaar vaker listeriose bij rundvee

Royal GD heeft bij het pathologisch onderzoek in de eerste helft van 2023 bij veertien volwassen runderen en twee verworpen vruchten listeriose vastgesteld. De oorzaak van de toename dit jaar ligt volgens de GD mogelijk bij het voeren van minder goed gewonnen en geconserveerde mais- of graskuilen in 2022.

GD+ziet+dit+jaar+vaker+listeriose+bij+rundvee
© Johan Wissink

Over heel 2022 waren er achttien gevallen en in 2021 werd vijftien keer listeriose gevonden. Vorig jaar werden kuilen minder goed geconserveerd. Zo waren maiskuilen te droog, net als graskuilen.

Als gevolg van die slechte conservering daalt de zuurtegraad minder goed en krijgt de bacterie Listeria monocytogenes kans zich te manifesteren. Vooral wanneer die pH boven de 5 blijft. Ook kuilen met veel grond lopen een groter risico op de aanwezigheid van listeria. Deze kiem komt veel voor in water en grond.


Ook schapen en geiten

De ziekte komt niet alleen bij runderen voor, maar ook bij schapen en geiten die ingekuilde producten krijgen. Herkauwers kunnen met de bacterie worden geïnfecteerd via kleine wondjes in de mondholte of in het neus- of oogslijmvlies. Vervolgens vindt de bacterie een weg via de zenuwbanen naar het verlengde merg. Daarbij veroorzaakt de bacterie koorts, hersenverschijnselen en abortus in de laatste drie maanden van de dracht.

Listeriose wordt beschouwd als een zoönose. Infecties bij de mens ontstaan vooral via het eten van voedsel dat besmet is met listeria, maar ook door direct contact met besmet materiaal, zoals ontlasting van dieren en met besmette grond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  70 %
Meer weer