Greenyard ziet omzet dalen en schulden toenemen

Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard zag het afgelopen jaar de omzet dalen met 4,3 procent. Ook nam de schuldenlast van het bedrijf toe.

Greenyard+ziet+omzet+dalen+en+schulden+toenemen
© Nieuwe Oogst

Het bedrijf in Sint-Katelijne-Waver zette 3,9 miljard euro om tegen 4,1 miljard euro in boekjaar 2017-2018. Het netto resultaat van Greenyard werd negatief beïnvloed door de terugroepactie na het listeriaschandaal en een waardevermindering op de goodwill van de divisie Long Fresh. Hierdoor boekte Greenyard een verlies van 192 miljoen euro.

Listeria-uitbraak

De bij de listeria-uitbraak betrokken fabriek in Hongarije heeft Greenyard zojuist verkocht aan het moederbedrijf van Croky ships, Roger & Roger. De schuld van het Belgische concern steeg met 37,2 miljoen euro naar 456,3 miljoen euro, terwijl in 2017-2018 een verlies van 1,7 miljoen euro werd geleden.

De aandeelhouders van het beursgenoteerde fruit- en groentebedrijf krijgen geen dividend voor het boekjaar dat op 31 maart eindigde.

Transformatieplan

Eerder dit jaar kwam Greenyard met banken overeen dat het bedrijf tot juni 2020 de tijd krijgt om de schulden af te bouwen. Greenyard benadrukte bij de presentatie van de cijfers dat het herstel is ingezet met het transformatieplan.

Het concern bekijkt ook de verkoop van Prepared, een wereldwijde speler in vers verwerkte groenten, fruit en champignons, om zo de financiële huishouding beter op orde te krijgen.

'Nog weg te gaan'

'Vandaag is er nog een weg te gaan, maar we zien wel de eerste positieve tekenen in het Transformatieplan dat de resultaten beginnen te verbeteren', stelt algemeen directeur Hein Deprez in een toelichting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer